Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte
Praat mee

Vaders… zitten ze erbij
voor spek en bonen?

journaliste

Hanna Gillissen

O

"Op het kinderdagverblijf van ons zoontje hebben we aangegeven dat mijn vriend als eerste kan worden gebeld mocht er iets zijn, omdat hij vaker in de buurt is. Toch werd niet hij, maar ik ingelicht toen ons zoontje was gevallen, en toen hij koorts had. Ook goed, maar het zegt wel iets. Blijkbaar worden moeders onbewust als eerste aanspreekpunt gezien" aldus VROUW-collega Hanna Gillissen. 

Dat constateert ook onderzoeks- en adviesbureau Sardes.

Luizenmoeders

Mannen zouden worden buitengesloten bij de zorg voor hun kind(eren). Basisscholen en kinderdagverblijven richten zich in gesprekken of bij hulpvragen vaak op de moeders. Terwijl mannen veel meer voor hun kind(eren) zorgen dan jaren geleden, worden moeders nog steeds als dé opvoeders gezien.

Komen ouders samen naar een 10-minutengesprek, dan spreken leraren bijvoorbeeld toch alleen de moeder aan, zodat de vader het idee heeft dat hij er voor spek en bonen bijzit. En sommige scholen vragen om 'luizenmoeders' en 'voorleesmoeders' in plaats van een algemene oproep te doen.

Het bureau doet daarom een handreiking met tips voor leraren, pedagogisch medewerkers en medewerkers van consultatiebureaus om vaders meer erbij te betrekken. Een van de adviezen: 'Verander de tijden, sommige consultatiebureaus zijn ook 's avonds open.' Of: 'Zorg voor gevarieerde activiteiten zoals 'modderdagen', naast thema-avonden over opvoeding.' Vaders zouden namelijk best willen, maar worden niet genoeg aangesproken, is de gedachte. 

Praat mee

Spreken leerkrachten of leidsters vaak jou aan in plaats van je man? Wie doet bij jullie thuis de meeste schoolactiviteiten en waarom? Laat hieronder je reactie achter!

En, wat vind jij? Laat je horen!