Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Volgens Jantje Beton spelen kinderen niet genoeg buiten
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Praat mee

Fietsen, klimmen en klauteren...
Wat is er mis met buitenspelen?

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kinderen spelen dramatisch minder buiten, blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%. Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen. Speelt jouw kind nog buiten?

Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste barrières om buiten te spelen 'saaiheid van de speelplekken' en 'liever binnen willen blijven om te spelen' zijn. Bij binnenspelen zijn televisiekijken en gamen favoriet bij kinderen. Buiten zijn dat fietsen en klimmen en klauteren. Een op de zeven kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby’s om buiten te spelen.

Binnenzitter

Ik heb de ervaring dat het helemaal van de leeftijd en de aard van het kind afhangt of kinderen buitenspelen. Mijn zoon (15) skateboardt al jaren waardoor hij heel erg veel buiten te vinden is met vrienden. Mijn dochter (11) daarentegen is meer een binnenzitter. Ik moet haar af en toe echt naar buiten sturen. Of samen met haar gaan. 

Ik denk dat het ook nog uitmaakt waar je woont. VROUW-eindredacteur Mariët verhuisde twee jaar geleden van een kinderrijke nieuwbouwbuurt naar hartje hoofdstad zonder tuin. Ze laat haar dochter (8) daar niet in haar eentje buitenspelen.

Tandem

Mariët: "Ik ga weleens met haar naar de grote, omheinde speeltuin iets verderop. Door de week speelt ze op school en de BSO buiten en ik heb de tandem 'ontdekt', dus daarmee trekken we er in het weekend nu vaak op uit.

Dan fietsen we door de weilanden en komen we altijd wel een trampoline of een speeltuin tegen. Het is dus wel iets dat mijn vriend en ik initiëren. Maar het goede nieuws: van de zomer verhuizen we naar een dorpachtige straatje. Kan ze de 'verloren tijd' ruimschoots inhalen." 

Kleumend

Bij VROUW-redacteur Hanna is Tommy (2) regelmatig in de speeltuin te vinden: "We hebben geen tuin maar moeten wel naar buiten. Hij moet echt 'uitgelaten' worden, anders is hij niet te houden. In de winter staan we dan echt kleumend op hem te wachten, tot hij is uitgespeeld.

Dan is het meer alsof hij óns uitlaat. Elke ochtend gaat hij wel twee uur spelen, dan gaan we naar de kinderboerderij of de speeltuin op loopafstand. Vaak gaan we als het lekker weer is in de middag nog een uurtje. Dan is het krijsen en spartelen omdat hij niet naar binnen wil."

Jachtseizoen

De kinderen van beautyredacteur Enith zijn meer buiten dan binnen: "We wonen in een dorp dus het is na school even wat eten en drinken en dan hup naar buiten. Ze spelen bij ons in de buurt 'jachtseizoen'; geïnspireerd op het YouTube-kanaal van StukTv. Het is verstoppertje 2.0.

Ze doen dat met een hele groep of met de klas. Mijn dochter Levi (11) neemt haar broertje Benji (8) daarin mee. Ik moet dan echt tegen de oudste zeggen dat ze om 18 uur thuis moeten zijn, maar dat gaat vaak mis. Dat is dan nog wel een verbeterpuntje."

Praat mee

Speelt jouw kind nog buiten of is hij/zij een echte 'binnenzitter'? Praat mee!

Zie hier het onderzoek van Jantje Beton.

En, wat vind jij? Laat je horen!