Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto van brievenbus met briefje erbij
Foto: Roos Trommelen|Hollandse Hoogte
Praat mee

Een goede buur is niet altijd beter...
'Die onderbroeken kreeg ik niet terug'

journaliste

Daphne van Rossum

W

Webwinkels en pakketbezorgers maken steeds meer gebruik van ophaalpunten in plaats van bestellingen thuisbezorgen. Ook particulieren geven zich steeds vaker op als afhaallocatie, zoals Heidi in Almere. Aan het NOS vertelt ze: "Ik nam al best veel pakketten aan voor mensen in de straat. Toen dacht ik: 'Waarom zou ik het niet voor de hele wijk doen?'"

Heidi ontvangt nu 40 cent per pakket, maar zegt het meer voor de gezelligheid te doen. Lekker kletsen met de buren die aanbellen. Zelf ben ik al een tijdje gestopt met pakken aannemen voor buren.

Onderbroeken

Ik woon in een flat in een grote stad. Ik ken mijn buren amper en vaak kon er niet eens een bedankje af, terwijl mijn hele gang volstond met dozen en buren soms rustig om 22 uur ’s avonds aanbelden. Dus als mijn kinderen al sliepen. Ik vond het maar onrustig; dat er elk moment iemand kon aanbellen om een pakje op te halen. Maar ik durfde het ook niet op de gang te zetten uit angst dat het gestolen zou worden.

En daarbij: ik ben toch niet verantwoordelijk voor de kooplust van tig buren? Ik bestel zelf bijna nooit wat online, dus mijn buren hoeven bijna nooit iets voor mij aan te nemen. Een keer bestelde mijn zoon online nogal prijzige onderbroeken. Dat pakketje werd wegens onze afwezigheid bezorgd bij het buurhuis. Ik heb drie keer moeten aanbellen, maar er werd stellig beweerd dat het pakje niet was aangenomen, terwijl toch echt op de bon stond dat het pakketje daar was afgegeven!

Buurtregisseur

Op een gegeven moment heb ik de buurtregisseur erbij moeten halen. Toen werd het pakje 'onverwacht' gevonden, maar het was opengemaakt en de onderbroeken werden los overhandigd. Daarna hebben we nooit meer wat online besteld. Dat overkomt me dus niet nog een keer. Of we halen het op bij een meldpunt.

VROUW-collega S bestelde online een keer luxaflex en schaamde zich toen ze het pakket van 2 meter uit de gang van de buren trok. En VROUW-collega E schaamt zich keer op keer als haar mooie jurkjes steevast een straat verder worden bezorgd omdat huisnummer en straat vaak door elkaar worden gehaald: "Ze zullen wel denken dat ik koopziek ben." 

Praat mee

Koop jij veel online? En neem jij wel of geen pakketjes aan voor buren? Wat is het meest rare dat jij ooit meemaakte met online shoppen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!