Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Petra Schouten
Foto: VROUW Magazine | CORNÉ VAN DER STELT
Praat mee

Petra (46) zont topless:
Soms ben ik de enige

Joy Leering

V

Vandaag is het Toplessdag. Maar je - letterlijk en figuurlijk - niks aantrekken van wat anderen vinden? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Petra Schouten (46) durft dat in ieder geval wel. Jij?

Uit een poll onder 4000 stemmers op VROUW.nl blijkt dat 19% wel eens topless zont, 81% niet. Petra behoort dus tot de steeds kleinere groep die nog topless zont. Ze is kapster, heeft een vriend en twee zoons (18 en 17). 

Voorbeeld 

"Van jongs af aan is het voor mij normaal om topless te zonnen. Toen ik tiener was, deden veel vrouwen het. Was het gewoon: hoppa, bovenstuk uit en klaar. Nu ben ik soms de enige vrouw die topless zont.

Dan begin ik zonder bovenstuk, liggend op mijn buik, en draai ik me op den duur om. Die top is toch al uit. En dan zie ik weleens dat vrouwen die eerst hun bovenstukje angstvallig aanhielden, uiteindelijk mijn voorbeeld volgen.

Egaal

Topless zonnen vind ik heerlijk, omdat ik graag strapless jurken draag zonder witte strepen. Ik vind het zoveel mooier om egaal bruin te zijn. Jaren terug was topless zonnen heel vanzelfsprekend - waarom zou ik me nu moeten aanpassen? Wat is er nou lekkerder dan jezelf zijn en je niet schamen voor je lichaam?

Natuurlijk heeft ook sociale media ermee te maken dat vrouwen niet meer topless gaan, maar ik denk dan altijd: 'Waar ben je bang voor?' Waar denk je jezelf terug te vinden als iemand een foto maakt? We zien er toch allemaal hetzelfde uit? Ik ben tevreden met hoe ik eruitzie, maar ik denk dat heel veel mensen dat niet zijn, dat het een stukje schaamte is.

Shockeren

Ik houd wel mijn fatsoen dus als het niet mag, doe ik het ook niet. Ik wil niemand shockeren. In Amerika haal ik het niet in m’n hoofd om zonder bovenstuk te zonnen, terwijl ik het op een Kroatisch strand wel doe. Het ligt er ook een beetje aan met wie ik ben. Mijn kinderen zeiden op een bepaalde leeftijd wel: 'Nou, moet dat..?'

Daar trok ik me niet zo veel van aan, maar ze meenemen naar een naaktstrand bespaarde ik ze. Thuis vonden ze het niet zo’n probleem. Al ging ik natuurlijk niet topless in de achtertuin liggen als ze vriendjes mee naar huis namen.

Aandacht

Ik  trek wel wat aan als ik in zee ga. Ik zwem niet met blote borsten. Ik zie weleens vrouwen over het strand lopen zonder bikinitop, maar dat is niet aan mij besteed. Het niet dragen van een bovenstukje doe ik om overal bruin te worden, niet om aandacht te krijgen. Die krijg je ook wel met bikini aan, toch?

Vrouwen die niet topless durven te zonnen raad ik aan om thuis te beginnen; creëer een plekje voor jezelf. En als je op een strand bent, kijk om je heen; als je anderen topless ziet zonnebaden, weet je dat jij het ook kunt doen.

Vriend

En er is altijd wel iemand die de eerste is. Het juiste gezelschap is ook belangrijk. Als mijn vriend ziet dat ik om me heen kijk, zegt hij: 'Hè, doe dat ding nou af, trek je er niks van aan.' Dat stimuleert ook."

Praat mee

Zon jij ook weleens topless? Of ooit gedaan, maar nu mee gestopt? Waarom dan? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!