Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Tom van Limpt
Praat mee

Vrouwen later met pensioen laten gaan
omdat ze ouder worden?

Dimphy van Miltenburg

E

Een opvallende uitspraak van CBS-hoofddemograaf Jan Latten tegenover de NOS. Volgens hem zou het eerlijker zijn als vrouwen later met pensioen gaan dan mannen, want de levensverwachting van vrouwen is hoger. Ze kunnen dus langer genieten van hun pensioen.

Mensen die nu 65 jaar zijn, hebben gemiddeld nog zo’n twintig jaar te leven.

Als de levensverwachting naar geslacht wordt verdeeld, hebben vrouwen zo'n drie jaar langer te leven dan mannen. En dus zouden ze gemiddeld drie jaar langer AOW krijgen. Latten vindt daarom dat vrouwen ook later met pensioen kunnen. De AOW-leeftijd is namelijk op de levensverwachting gebaseerd.

Zware beroepen

Maar niet alleen het geslacht bepaalt de levensverwachting. Hoger opgeleiden leven gemiddeld langer dan lager opgeleiden en mensen met zware beroepen leven gemiddeld korter dan mensen met fysiek minder zware beroepen.

Latten is van mening dat het eerlijker is om de verschillen tussen bevolkingsgroepen mee te nemen in de AOW-leeftijd, omdat de dood ook niet eerlijk kiest.

AOW-premie

Iedereen die in Nederland woont en werkt, betaalt premie voor de AOW. Maar niet iedereen werkt evenveel en verdient evenveel. Dus het bedrag dat werkenden voor de AOW inleggen, verschilt per persoon.

Meer uren

In 2016 hadden mannen vaker betaald werk dan vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. De netto arbeidsparticipatie onder mannen was 70,8 procent en 60,9 procent onder vrouwen. Vrouwen werkten daarnaast vaker dan mannen in deeltijd. Mannen werkten in 2016 gemiddeld 36 uur per week en vrouwen 26 uur. Per saldo realiseerden mannen 61,9 procent van alle gewerkte uren en vrouwen 38,1 procent.

Kinderen

Maar dat mannen meer werken dan vrouwen, betekent niet automatisch dat vrouwen thuis uit hun neus zitten te eten. Veel vrouwen steken de uren die ze niet werken in de opvoeding van hun kinderen. En als die eenmaal zo groot zijn geworden dat ze hun eigen gezin hebben gesticht, zijn er kleinkinderen waar oma voor zorgt. Ze verdienen alleen geen geld voor deze inspanning en betalen dus ook geen AOW-premie hierover.

Praat mee

Wat vind jij: is het eerlijk om vrouwen later met pensioen te laten gaan dan mannen? Waarom wel/niet? Laat het hieronder weten!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!