Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat als je kind verslaafd is aan Fortnite?
Foto: dpa Picture-Alliance GmbH
Praat mee

Wat als jouw kind
in de ban is van Fortnite?

journaliste

Daphne van Rossum

A

Als je kind zo gameverslaafd is dat het geen seconde pauze wil nemen, is dat uiterst vervelend. In Engeland troffen mensen hun dochter (9) midden in de nacht al Fortnite spelend aan. Het meisje had in haar bed geplast omdat ze haar spel niet had willen onderbreken. Toen haar vader de XBOX afpakte, begon ze te schreeuwen en te krijsen.

Aan Daily Mail vertelt haar moeder: "Mijn man zag midden in de nacht licht branden in haar kamer en trof haar gamend aan op een nat kussen. Ze was zo verslaafd dat ze niet eens naar de wc was gegaan."

Luier

Maar dit Engelse meisje is niet de enige die ten prooi is geraakt aan Fornite. Binnen tien maanden zijn er al meer dan 45 miljoen spelers, wat het op dit moment één van de populairste spellen ooit maakt. Mariëlle Beckers van Buro Bloei: "Ik heb hier een kind (9) gehad dat al zijn geld van Koningsdag eraan had gespendeerd. Het spel is gratis te downloaden, maar je betaalt extra voor meer kracht of extra levens.

Wat nog meer slim bedacht is, is dat je in een groep speelt. Als jij stopt met spelen, dan verlaat je je team. Die groepsdruk maakt het hoogst verslavend. Voor sommigen geen probleem maar de echte diehards - vaak professionele gamers - gamen in een luier. Ik maak daar weleens grapjes over tegen mijn eigen pubers, maar het is natuurlijk dieptriest."

Begrenzen

Volgens Beckers is het belangrijk om de schermtijd te begrenzen: "Een kind in de leeftijdscategorie 10 - 12 mag twee uur schermtijd en dat is inclusief televisiekijken. Dat is na school van half 4 tot half 5 en dan hebben ze later maximaal nog een uurtje. Stoppen uit zichzelf om half 5 zullen niet veel tieners doen. Dus maak afspraken en houd je daaraan. Ze hebben het natuurlijk feilloos door als jij het druk hebt en er even niet zo op let."

Volgens Beckers helpt het ook als een ouder zich verdiept in wat een kind nu eigenlijk doet online. "Ga er eens naast zitten. Game eens mee. Heb het erover. Is het een leuk spel? En waarom is het een leuk spel? Hoe word je sterker en krijg je meer punten? Game mee, dan begrijp je ook beter waarover je het hebt. Geef ook aan dat je je zorgen maakt als je kind teveel gamet en waarom dat is.

Proefwerkweek

Gamen kost heel veel tijd, dus als je ziet dat school eronder lijdt, is ingrijpen geboden. Ik heb tijdens de proefwerkweek bijvoorbeeld de XBOX weggehaald. Mijn zoon kon er zelf niet mee stoppen, maar ik merkte wel dat hij het fijn vond dat ik de beslissing voor hem nam.

Er zijn echt veel kinderen gameverslaafd. Yes we can, een kliniek voor gameverslaving, heeft momenteel een lange wachtlijst voor 13 tot 17-jarigen. Ouders kunnen het in een bepaald stadium gewoon niet meer zelf oplossen.

Ik hoorde van een meisje dat, als haar ouders de Wifi eruit trokken, keihard ging gillen en op de muren ging bonzen net zolang tot de buren boos werden en de Wifi weer aanging. Dat is een duidelijk teken dat een kind het zelf ook niet meer onder controle heeft. Ze willen misschien wel stoppen, maar het lukt niet meer. Dan heb je hulp nodig."

Praat mee

Speelt jouw kind ook Fortnite? Hoe vaak? Ben jij bang dat hij/zij verslaafd is? En wat doe jij om het te voorkomen? Praat mee!

Speelt je kind vaak Fortnite en wil je daarover je verhaal vertellen? Deel het dan met ons.

JIJ op VROUW

 

En, wat vind jij? Laat je horen!