Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sarah Jessica Parker heeft het lang
Foto: Zuma Press
Praat mee

Het vijftigplus-dilemma:
Lange lokken of kortpittig?

journaliste

Daphne van Rossum

L

Laatst kwam er een jongere collega naar me toe. Dat het zo stoer was dat ik op mijn leeftijd nog lang haar had. Waarschijnlijk keek ik haar nogal glazig aan, maar ik wist echt even niet wat ik daarop moest zeggen. Hoezo is het stoer? Had ik dan bij het bereiken van de middelbare leeftijd direct naar de kapper moeten rennen om gekortwiekt te worden? 

Ik vind zelf dat het beter zit dan toen ik 20 was, maar dat kan ook komen omdat ik er tegenwoordig meer aandacht aan besteed. Vroeger was het kammen en klaar, nu gebruik ik wat luxere stylingproducten.

Overgang

Natuurlijk maakte ik me zorgen na zwangerschap 1 en 2; de haren vielen bij bosjes uit mijn hoofd. Overal lagen ze: op mijn jas, op mijn stoel... Overal in huis. De borstel had elke dag een blond vachtje.

Door de overgang werd het er niet beter op. Ik ben ook weleens radeloos geweest omdat ik weer hele bossen verloor. Ik dacht echt dat ik niks over zou houden. Maar ook dat gaat over en tegenwoordig heb ik prima haar, al zeg ik het zelf. Het zit eigenlijk beter dan ooit en langer heb ik het ook nooit gehad. Het lijkt wel of het langer doorgroeit dan vroeger.

Eigen Beeld

Schaar

Ik heb al mijn hele leven lang haar. Waarom zou dat met het klimmen van de jaren korter moeten worden? Wie bepaalt dat? Ik vind het onzin! Ik ben vijftigplus en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om een schaar in mijn lokken te zetten. Ik ben er superblij mee. Er mag nog geen centimeter af.

Nu ben ik nog geen 60 en ook geen 70, maar zie in de bladen dat ook beroemde leeftijdsgenoten als Demi Moore (55) en Sarah Jessica Parker (53) hun haar nog niet hebben gekortwiekt.

Gedoe

Kortpittig, er is een hele Facebook-site aan gewijd. Vrouwen van middelbare leeftijd met een kort en pittig kapsel. Want zo rond de veertig gaan veel vrouwen kennelijk van lang naar 'kort en pittig'.

Al begrijp ik het wel. Misschien heb je geen zin meer in gedoe. Daarbij heerst het beeld dat lang haar bij vrouwen op middelbare leeftijd echt niet meer kan. Maar het lijkt me dat dat per persoon verschilt.

Lange lokken

Ene Yvonne peinst er niet over om haar haar te laten knippen bekent ze op Facebook: "Ik ben 50 en heb nog steeds lang haar. Mijn oma heeft eens gezegd, toen mijn oudste zoon was geboren: 'Nnu moet je je haar knippen.' Ik keek haar aan en lachte. Mijn man is trouwens gek op mijn lange lokken, als ik weleens een geintje maak van 'Ik knip t af' roep ie 'Echt niet!'"

Grijs haar

Ik persoonlijk vind verzorgd, grijs, lang haar zelfs mooi bij bepaalde vrouwen, dus ik kan me voorstellen dat ik nog tot in lengte van dagen blijf vasthouden aan lang haar. Natuurlijk mag iedereen het lekker zelf weten en als zij gelukkig wordt van kort haar... Lekker doen!

Hoe sta jij in deze kwestie? Kort pittig of lang? Kan een oudere vrouw met lang haar? Of verschilt het per persoon? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!