Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Praat mee

Strakke shirts of lange shirts...
Moet een vol lichaam worden verhuld?

Simone van Hugten

E

Een strakke skinny jeans met daarop een strakke gestreepte blouse is een prima outfit. Maar als daar net zoals bij Instagrammer Suzanne van de Velde (31) de buik duidelijk in te zien is, kun je rekenen op schuine blikken of commentaar. 'Onzin!', vindt Suzanne.

Niks extra lange tops om die buik te bedekken, niks talloze diëten proberen. Suzanne is er klaar mee en dat laat ze zien op haar Instagram, waar ze foto’s post van haar outfits en haar curvy lichaam. Onder een foto waarop haar buik goed te zien is, schrijft ze: "Het is een constante strijd tussen: 'Sjonge, je ziet er goed uit!' en 'Iew, bedek je buik, je top moet lager dan je kruis komen!'" 

Gepest

Ze luistert vooral naar dat eerste, maar de gedachtes blijven altijd. "Ik ben niet altijd zo zelfverzekerd geweest. Ik weet nog dat ik op mijn 12e als enige in een korte broek naar school ging terwijl de rest lange broeken droeg. Ik voelde me voor gek staan en was meteen genezen. Daarna ben ik lang gepest geweest. Ik heb mezelf verstopt."

Dat uitte zich in het vermijden van kleding die ook maar iets meer bloot van haar lijf liet zien. "Een lange broek en een shirt mocht, korter dan dat ging ik niet. Als ik foto’s van mezelf uit die tijd terugzie, zie ik gewoon hoe ongelukkig ik was."

Grote ommekeer

Toch kwam daar op een dag een grote ommekeer. Op sociale media omringt ze zich met mensen die haar steunen en haar visie delen, waar ze veel aan heeft. "Ik besloot te dragen wat ik wilde. Het is mijn leven. Ik houd van leuke kleding en die buik is er nu eenmaal.

Zoiets gaat stap voor stap. Begin eerst thuis eens met kleding dragen die je eng vindt. Je hoeft niet meteen de deur uit. Ga daarna eens naar de supermarkt. Je merkt vanzelf of mensen de hele tijd naar je kijken, wat vaak niet eens het geval is."

Mindere dagen

Maar natuurlijk heeft Suzanne ook haar mindere dagen. "Tuurlijk denk ik op sommige dagen ook: 'He bah, dit staat echt niet'. Maar ja, dan trek ik een toffe maxi-jurk aan en klaar. Ieder mens, met welk figuur dan ook, heeft die onzekere dagen weleens.

Ik draag ook gewoon een bikini. Ik mag met mijn lichaam toch ook genieten van zwemmen? Ik ben zelfs vrijwillig zwemjuf. Het is echt een probleem dat er wordt gezegd dat dikkere mensen zich moeten bedekken, of dat je bikiniproof moet zijn voor de zomer. Ieder lijf is daar klaar voor!"

Praat mee

Wat vind jij? Durf jij te dragen wat je wil? Bedek jij de plekken van je lichaam waarover je onzeker bent, of lig jij deze zomer hoe dan ook in bikini op het strand? Of laat jij je buik no way zien? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!