Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lekker wild spelen, dan leer je het meest
Foto: VeiligheidNL
Praat mee

Durf jij jouw kind
'risicovol' te laten spelen?

journaliste

Daphne van Rossum

K

'Kijk uit!' en 'Pas op!' zijn kreten die je in de gemiddelde speeltuin veelvuldig hoort. Ouders zijn vaak als de dood dat hun kind valt of zich stoot. Toch blijkt uit onderzoek dat kinderen zich juist ontwikkelen zonder de priemende blik van hun ouders. De campagne ter promotie van het 'risicovol' spelen van VeiligheidNL begint vandaag. Mag jouw kind ‘risicovol' spelen’?

"VeiligheidNL maakt zich er hard voor dat kinderen aan de slag gaan met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een groot risico bestaat op avontuur. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen zorgt ervoor dat zij meer zelfvertrouwen krijgen. Risicovol spelen zorgt verder voor een positieve invloed op de fysieke gezondheid, doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden van een kind, aldus de organisatie" meldt het persbericht.

Grenzen

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en mediator gezinstherapeut, ondersteunt de campagne: "Kinderen horen grenzen op te zoeken en risico’s te nemen want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun krachten kennen."

Ouders zijn zich bewust van het belang van risicovol spelen, maar weten niet hoe ze hun kinderen risicovol kunnen laten spelen blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.  Het klinkt bijna absurd dat er een heuse campagne ontwikkeld is om kinderen weer avontuurlijk te laten spelen. Dat zou toch lekker vanzelf moeten gaan?"

Betuttelend

Het doet mij denken aan de campagne van Sire. Die organisatie wilde dat wij onze jongens weer jongens lieten zijn. Het komt op mij allemaal een beetje betuttelend over. Een beetje kind heeft echt geen campagne nodig toch? Die rent op de eerste de beste klimboom af. Misschien is het aan de ouder om dan niet direct 'Kijk uit!' en 'Pas op!' te roepen.

Nu moet ik zeggen dat ook mijn kinderen het meeste genieten van avontuurlijke speelplaatsen, dus waar je kunt klimmen in bomen, waar je hutten kunt bouwen en met een vlot in het water kunt dobberen.

Ik heb er ook heel wat kinderfeestjes gevierd. Oude kleren aan, broodjes mee en spelen maar! Er is nog nooit een kind gewond geraakt. Inmiddels heb je door heel Nederland deze  'avonturenspeelplaatsen' of 'natuurlijke speelplaatsen'.

Praat mee

Mag jouw kind 'risicovol' spelen, of vind je dat te spannend? En gaan jullie weleens naar een avonturenspeelplaats? Heb jij moeite om je kind naar buiten te krijgen of wil je kind zelf graag avonturen beleven? En denk jij dat we campagnes nodig hebben om onze kinderen lekker 'vrij' te laten spelen. Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!