Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Werk jij liever voor een man
of een vrouw?

Coordinator Online

Merel Schut

7

73% van de mannen onder de dertig jaar heeft liever geen vrouw als baas. En meer dan de helft van de vrouwen heeft zelf ook liever een mannelijke leidinggevende dan een bazin.

Het onderzoek komt van HR-bureau Pay for People. Van alle leeftijdsgroepen geeft 60% van de mannen aan liever voor een mannelijke leidinggevende te werken, schrijft het AD. 

Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieveranderingskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen verklaart: “Bij een goede leider denken we eerder aan masculiene dan aan feminiene kwaliteiten. Een leider associëren we met daadkracht, dominantie en risicobereidheid. Die eigenschappen dichten we eerder toe aan een man dan aan een vrouw.”

Bijna 55% van de vrouwen heeft liever een man als baas. Bij de leeftijdsgroep 30-39 jaar heeft 59% van de vrouwen zelfs liever een mannelijke leidinggevende. Janka Stoker denkt dat het voor een vrouw moeilijker is dan voor mannen om een leidinggevende positie te behalen, én om zichzelf te handhaven in die functie.

Drie jaar geleden zette VROUW de voordelen van een vrouwelijke leidinggevende nog op een rijtje. Zo is een vrouwelijke baas toleranter, een betere leider, en zijn vrouwen zijn minder uit op macht. 

Praat mee

Werk jij liever voor een vrouw dan voor een man? Waarom? Of heb je helemaal geen voorkeur? Deel je ervaring en praat mee.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!