Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / David Rozing
Praat mee

Extra fietslessen op de basisschool:
onzin of goed idee?

Dimphy van Miltenburg

D

De ANWB is deze week een proef gestart met fietslessen voor kinderen in de laatste jaren van de basisschool. Het komt namelijk steeds vaker voor dat kinderen niet goed kunnen fietsen als ze naar de middelbare school gaan.

Eerder maakte Veilig Verkeer Nederland al bekend dat steeds meer kinderen opgroeien zonder fiets en zonder fietscultuur.

Kinderen lopen naar school of ze worden door hun ouders met de auto gebracht. Hierdoor doen ze minder fietservaring op en als ze na de zomervakantie dan een grote afstand moeten afleggen op de fiets naar de middelbare school, levert dit volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) risico’s op.

'Te spannend’

Volgens VVN vinden sommige ouders het te spannend om hun kinderen op de basisschool naar school te laten fietsen. Maar volgens de verkeersorganisatie is het juist beter om die basisschoolleerlingen als ouder te begeleiden, zodat ze leren omgaan met gevaarlijke situaties.

Het aantal leerlingen dat meedoet aan het praktische verkeersexamen neemt ook af doordat minder kinderen kunnen fietsen. Toch doet nog tachtig procent van de scholen mee aan dit examen.

Praat mee!

Is het daarom eigenlijk wel nodig dat de ANWB fietslessen op basisscholen wil geven? Of moeten ouders gewoon zelf meer energie steken in hun kind leren fietsen?

En, wat vind jij? Laat je horen!