Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Sorry! Hoe vaak verontschuldig jij je
voor iets waaraan je niets kunt doen?

Social media redacteur

Suzanne Mensen

W

We verontschuldigen ons veel te vaak voor dingen waaraan we niets kunnen doen. Hoe vaak zeg jij 'sorry'? Praat mee! 

’Sorry dat in ik de weg sta!’
’Sorry dat ik je per ongeluk aanstoot’
’Sorry dat ik je bel op dit tijdstip’
’Sorry dat ik te laat ben’
’Sorry, mag ik u iets vragen?’
’Sorry, mag ik er even langs?’

Barbie 2.0

Vandaag kwam deze video van Barbie onder mijn aandacht en zij beschrijft exact hoe het zit met 'sorry' zeggen. Barbie? De pop? Correct; Barbie de pop. Als digitale uitvoering - compleet met Amerikaans accent - is Barbie aan het vloggen geslagen. Deze vlog over het ’Sorry Reflex’ laat een Barbie 2.0 zien. Barbie met een feministische inslag die ik ontzettend kan waarderen.

Sorry reflex

Veel mensen zeggen 'sorry' terwijl ze het niet echt menen en nog meer mensen verontschuldigen zich uit een soort reflex. Alsof we altijd het gevoel hebben dat dingen onze eigen schuld zijn. Vooral veel meisjes en vrouwen hebben er last van. Ik herken mij hier enorm in. Zelf doe ik het te pas en te onpas. Ik zeg 'sorry' tegen random mensen op straat, in winkels, in de kroeg en soms zelfs tegen mijn planten thuis als ik tegen ze aanloop. Waar komt het vandaan en nog beter; hoe komen we er vanaf?

Onderzoeken hebben uitgewezen waarom we zo vaak sorry zeggen, en dat dat het tegenovergestelde effect heeft dan wat we er mee proberen te bereiken. Wat blijkt namelijk? Onnodig ‘sorry’ zeggen leidt alleen maar tot minder respect en een zwakke, onderdanige houding - en dus een slechte niet-assertieve communicatie.

Man versus Vrouw

Uit onderzoek van de Universiteit van Waterloo blijkt dat vrouwen veel vaker sorry zeggen dan mannen, zij doen het nauwelijks.Volgens Karina Schumann, die onderzoek deed naar het verschil in ’sorry’ zeggen tussen mannen en vrouwen, is het zo dat mannen heus hun excuses maken als ze denken dat ze iets verkeerd gedaan hebben. Ze doen dat zelfs net zo vaak als vrouwen.

Maar het verschil zit hem erin dat mannen veel minder snel het gevoel hebben dat ze iets verkeerd doen of gedaan hebben. "Vrouwen kiezen biologisch gezien altijd voor harmonie en verzorging. Voor de meeste vrouwen zijn excuses een manier om harmonie in stand te houden", aldus het onderzoek.

Verander het zelf

We zijn bang om mensen te kwetsen en dat zouden we moeten laten varen. Het is heel belangrijk om netjes, behulpzaam, beleefd en aandachtig te zijn. Maar vooral ook om oprecht te zijn. Elke keer dat we 'sorry' roepen om iets kleins als een telefoontje na acht uur 's avonds, zorgen we ervoor dat we minder serieus genomen worden als we een keer wel een oprecht excuus maken.

Ook heeft het onbewust een negatieve impact op je zelfvertrouwen en zet het je op een onderdanige positie. Niet nodig! Voortaan, als je weer een 'sorry' de wereld in wilt gooien, denk er dan over na of je hem misschien kunt veranderen in een 'bedankt'. Dus niet: 'Sorry dat ik te laat ben!', maar: 'Bedankt dat je op me hebt gewacht!'

Praat mee

Zeg jij vaak sorry? Waar zeg je dan sorry voor en denk je dat het ook wel wat minder zou kunnen?

En, wat vind jij? Laat je horen!