Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Met een vergiet op je hoofd op je paspoort:
moet kunnen?

Redactie VROUW

M

Mienke de Wilde uit Nijmegen hangt het 'pastafarisme' aan en dat betekent dat ze met een vergiet op haar hoofd op pasfoto's voor officiële documenten wil poseren. De Raad van State oordeelde vandaag dat de gemeente Nijmegen haar terecht een identiteitskaart en rijbewijs weigerde.

Mienke is lid van de Kerk van het vliegend Spaghettimonster, dat het geloof van 'pastafarisme' aanhangt. Om hun geloof uit te drukken zetten zij een vergiet op hun hoofd, ook op officiële overheidsdocumenten. Zij geloven in biervulkanen in de hemel en piraten spelen een belangrijke rol. Zo is de Praat-Als-Een-Piraatdag een officiële feestdag.

Water in wijn

Het is een erkend kerkgenootschap in Nederland dat strijdt voor hun religieuze vrijheden en erkenning. Op hun site staat onder andere te lezen: "Sommigen vinden ons geloof zot. Dat mag. Maar in dat opzicht vragen wij ons af, waarom ons scheppingsverhaal - waarvoor meer wetenschappelijke onderbouwing is  dan elk anders geloof - vreemder is dan alternatieve verhalen, waar bijvoorbeeld een man water in wijn veranderde, een man een zee beval in tweeën te splijten zodat een hele bevolkingsgroep in optocht kon passeren en een profeet ter paard met vleugels en een hoorn naar hemel vloog."

Facebook

Hoofddoek

Omdat het dragen van een vergiet op een pasfoto niet aan de regels van de overheid voldoet, mocht Mienke niet op dergelijke wijze op haar paspoort/rijbewijs of identiteitskaart poseren. Ze stapte naar de rechter die haar in het ongelijk stelde. De Raad van State nu ook, omdat het 'pastafarisme' geen religie is. Om die reden mag een tulband of hoofddoek bijvoorbeeld wel op een pasfoto.

Praat mee

Wat vind jij van de uitspraak? Vind je dat Mienke gewoon met een vergiet moet kunnen poseren voor haar rijbewijs en/of paspoort? Of ben je het eens met de rechter en Raad van State? Laat hieronder je reactie achter.

En, wat vind jij? Laat je horen!