Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pamela Anderson
Foto: Hollandse Hoogte/Gtresonline
Praat mee

Pamela (51) wil nog een kindje...
Zit er een leeftijdsgrens aan kinderen krijgen?

Redactie VROUW

P

Pamela Anderson (51) wil nog een kindje krijgen met haar vriend, de Franse voetballer Adil Rami (32). Ze zal daarvoor een IVF-behandeling ondergaan. Pamela - die met Tommy Lee (55) al een zoon van 22 en eentje van 20 heeft - liet jaren terug al eitjes invriezen.

Pamela zou geïnspireerd zijn door Brigitte Nielsen (55), de Deense actrice die in juni, toen ze nog nèt 54 jaar was, beviel van haar vijfde kind.

Zaadlozing

Tegenwoordig krijgen we ook in ons kikkerlandje steeds later kinderen. Vrouwen willen eerst een studie afronden en daarna carrière maken. In Nederland worden IVF-behandelingen tot 43 jaar vergoed. Daarna zijn de behandelingen op eigen kosten toegestaan bij vrouwen tot 50 jaar. Je kunt je kinderwens dus niet te lang uitstellen. Maar tot welke leeftijd zouden vrouwen kinderen moeten kunnen krijgen? VROUW ging in april nog de straat op, met de vraag tot welke leeftijd vrouwen kinderen moeten kunnen krijgen. 

Ellis Ramakers (40) zei toen bijvoorbeeld: ''Ik ben er voor om op latere leeftijd kinderen te krijgen, omdat je dan wat meer ontwikkeld bent en financieel beter in je schoenen staat. Zelf was ik 39 toen ik mijn tweede kind kreeg, 45 jaar is voor mij de grens. Ergens zegt Moeder Natuur ook dat het stopt als je bijvoorbeeld geen eitjes meer aanmaakt. Voor mannen ligt dat anders. Zij hoeven geen zwangerschap van negen maanden te volbrengen of borstvoeding te geven, zij doen een zaadlozing en dat was het. Ik merkte toen dat de zwangerschap echt een aanslag was op mijn lijf."

Pleegkind

Melanie van Gerwen (21) was stellig: "Ik vind dat vrouwen kinderen moeten kunnen krijgen tot een jaar of 45. Of we de mogelijkheid tot IVF-behandelingen moeten verhogen? Ik vind van niet. Na je 40e zijn er risico's verbonden aan het krijgen van een kind en ik denk dat het voor het kind zelf ook fijn is om een jonge moeder te hebben. Zelf wil ik kinderen als ik begin 30 ben, dan kun je nog lang genoeg genieten van je jeugd." 

Anette Overduinen (32): "Vanaf je 40e brengt een zwangerschap meer risico's met zich mee maar ik weet ook dat als je moeite hebt met zwanger worden, het lang kan duren voor je in verwachting bent. Ik zou daarom niet echt een leeftijdsgrens kunnen noemen voor andere vrouwen. Moeder worden op je 50e vind ik toch wel een ding. Je begint dan een beetje af te takelen en krijgt gezondheidsproblemen. Je zou ook kunnen kiezen voor een pleegkind op die leeftijd, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan; je hebt dan vaak kinderen met een rugzakje. Het blijft een lastige situatie."

Praat mee

Vóór welke leeftijd 'moet' er worden begonnen met kinderen vind jij? Of zit er überhaupt geen grens aan volgens jou? Praat mee en laat je reactie achter.

En, wat vind jij? Laat je horen!