Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Peinzende vrouw
Foto: Hollandse hoogte | Tetra Images
Praat mee

'Niemand kan precies weten wat
zijn/haar partner bezighoudt'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

D

De Belgische vrouw die haar drie kindjes om het leven bracht terwijl haar man lag te slapen, was volgens haar advocaat aan het eind van haar Latijn. In de twee weken voordat ze haar hartverscheurende daad beging, sliep ze gemiddeld een uur per nacht. Velen vragen zich af hoe haar partner - zeker in de voorafgaande veertien dagen - signalen heeft kunnen missen. Maar wees eens eerlijk… Kún je wel precies weten wat er in een partner omgaat?

"In het gezin zijn er in een periode van vier jaar drie kinderen gekomen. En er zou sprake zijn van een postnatale depressie. Bieke was bovendien perfectionistisch aangelegd, zowel in haar werk als in haar gezin. Op de werkvloer is dat een positief punt, maar in een gezin is dat moeilijk houdbaar. Zeker met een aantal kinderen", aldus haar advocaat.

Drugs

In de reacties op social media vragen veel mensen zich af hoe haar man niet heeft kunnen zien dat Bieke er helemaal doorheen zat. Persoonlijk vind ik dat nogal een gekke vraag. Partners kunnen jaren vreemdgaan, diep in de schulden zitten, ieder weekend drugs gebruiken...

Allemaal zonder dat jij ervan weet. Heel slecht in je vel zitten, is dan vast ook te verbergen. En wees nu eens eerlijk: kún je wel precies weten wat er in een partner omgaat? Dat geloof ik niet. Ik denk niet dat iemand daar volmondig 'Ja' op kan zeggen. Want hoeveel mensen weten precies hoe jij je voelt, waarmee je zit en wat er, als je ’s nachts wakker ligt, door je hoofd gaat?

Precies. Sommige dingen houd je gewoon, om wat voor reden dan ook, liever achter. Bijvoorbeeld omdat je ze niet belangrijk genoeg vindt, of omdat je de ander niet wilt verontrusten. En kun je een ander überhaupt ooit door en door doorgronden? Zelfs de mensen die al jaren in mijn leven zijn, weten me af en toe te verrassen. En andersom.

Praat mee!

Dus zeg eens eerlijk, hoeveel denk jij van je partner te weten? Geloof jij dat er ook maar iemand is die werkelijk álles van zijn/haar partner weet? Is dat mogelijk? Hoeveel van wat jou bezighoudt, deel jij eigenlijk? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!