Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moet school verplicht worden meer gym aan te bieden?
Foto: Cultura Images|Hollandse Hoogte
Praat mee

Is het een taak van school
dat jouw kind meer beweegt?

journaliste

Daphne van Rossum

1

13,5 % van de kinderen in Nederland kampt met ernstig overgewicht en de overheid wil daar graag iets aan doen. Zo is het in het Nationaal Preventieakkoord opgenomen dat dit percentage richting 2040 naar beneden moet. Drie adviesraden vinden nu dat scholen verplicht moeten worden kinderen vaker te laten bewegen. Vind jij ook dat die taak op school ligt? Of zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het aantal uren dat hun kind beweegt?

Bij ons thuis blijft het een vraag welke sport dochterlief (11) gaat beoefenen. Ze heeft een tijdje op hockey gezeten, maar de stick bleef na een jaar al in de kast liggen. Ook turnen en zwemmen konden niet haar aandacht vasthouden. Het gaat altijd een jaartje goed en dan komt de klad erin.

Streetdance

We zitten dus nu weer between sports en zoeken naar iets leuks dat lang boeit. Woensdag gaan we kijken bij de plaatselijke dansschool voor een lesje streetdance. Ik geef niet op! En ik vind het wel handig dat ze in de 'braakliggende' gebieden op school sportles heeft.

Ook probeer ik zo veel mogelijk met haar in de buurt te wandelen en met haar vader fietst ze regelmatig een stuk. Zoonlief (16) heeft een hele grote passie voor sporten en hij heeft zelfs aan kampioenschappen skateboarden meegedaan. Nu is hij bijna dagelijks in de sportschool te vinden, dus hem hoef ik zeker niet aan te moedigen. 

Verplichten

Want als het aan hem ligt, is hij alleen maar aan het sporten. Het verschilt dus per kind. Maar volgens de richtlijnen moeten kinderen iedere schooldag minstens twee keer een halfuur fietsen, wandelen of op een andere manier bewegen.

Minister Arie Slob (Onderwijs) moet dat scholen verplichten, vinden de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Kinderen moeten tussendoor ook vaker van hun stoel en drie keer per week oefeningen doen om hun botten en spieren te versterken.

Leniger

Bewegen is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, stellen de raden. Kinderen worden daardoor ook handiger en leniger, leren beter om te gaan met elkaar en krijgen meer zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfbeheersing.

 

Dat gunnen de adviesraden iedere leerling, maar sommigen komen daar nu bekaaid vanaf. Er zijn scholen die al genoeg doen aan bewegen (of zelfs meer doen). Maar op andere scholen krijgen kinderen minder de gelegenheid. Door de ondergrens te verhogen, willen de raden die ongelijkheid tegengaan.

Voetbaltrainer

Van bewegen op school komt het nu soms niet omdat scholen geen gymleerkracht of gymzaal kunnen vinden, platzak zijn of al een overvol lesrooster hebben, erkennen de raden. Het zou helpen als scholen en gemeenten beter samenwerken en bijvoorbeeld vakleerkrachten met elkaar delen.

Ook kan een school misschien de voetbaltrainer uit de buurt of een oud-topsporter inschakelen. En scholen kunnen van elkaar leren waar je kunt sporten als je geen gymzaal hebt. Of hoe je ook tijdens een gewone les in het klaslokaal toch kunt bewegen.

Verder moeten scholen veel meer samen optrekken met sportclubs, de kinder- en buitenschoolse opvang, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De gemeente zou moeten helpen door daarin de leiding te nemen.

Praat mee

Ben jij het ermee eens dat deze taak op het bord van scholen komt, of vind jij dat mensen hun kind(eren) maar wat vaker mee naar buiten moeten nemen voor een goede stevige wandeling in de frisse lucht of lekker buitenspelen? Wat doet jouw kind voor een sport en is dat iets dat jij aanmoedigt of kwam jouw kind er zelf mee? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!