Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ouders helpen steeds vaker in de klas
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Praat mee

'Het is altijd
hetzelfde groepje ouders dat helpt'

Redactie VROUW

D

Deze week is het de Nationale Onderwijsweek. Hoe vaak ben jij op de school van je kind(eren) te vinden?

Leraren hebben het drukker dan ooit en hulp van ouders/verzorgers is dan ook meer dan welkom. En soms zelfs een sociale verplichting, want je wilt niet als enige achterblijven. Wat doe jij allemaal op de school van je kind? Ben je luizenmoeder, overblijfmoeder en/of ga je mee op schoolreisje? Of heb je daar geen tijd voor? VROUW ging de straat op.

Ronald Bakker

Kim en Arvind Vogel
"Ik help regelmatig mee op school. Niet als klassenouder, maar wel met dingen als de Sinterklaasviering. Dat is ook echt leuk om te doen. Er is best wel veel ouderparticipatie op de basisschool van mijn kinderen. Sinds vorig jaar wordt dat allemaal online geregeld. Als er een excursie is, wordt dat op de schoolsite gezet en dan kun je je aanmelden. Een heel fijn systeem, want zo kun je lang van te voren iets inplannen. Eerst moest er door de leraren geleurd worden op het schoolplein."

Ronald Bakker

Monica en Gabriella Krzepczak
"Ik ben niet heel actief op school, maar ik zou het graag willen zijn. Ik ben hierheen verhuisd met mijn gezin vanuit Polen en mijn Nederlands is nog niet zo goed. Daarom denk ik dat de school mij niet zo snel vraagt om te helpen. Het is natuurlijk lastig als ik de kinderen niet begrijp of zij mij niet. Ik volg wel Nederlandse les en daar raden ze me ook aan om betrokken te zijn bij de school. Daar wordt je taalbegrip beter van. Ik merk dat veel ouders heel veel doen voor de school en dat er ook wel een verwachting is dat iedereen meehelpt. Ik voel me dus wel schuldig dat ik dat niet doe."

Ronald Bakker

Petra en Sébastien Baan
"Ik ben net klassenouder af, na tweeënhalf jaar. Niet omdat ik het niet meer leuk vond, maar het werd gewoon tijd voor een ander om het stokje over te nemen. En wat denk je? Geen reacties. Nu is de taak weer beland bij iemand die het al eerder heeft gedaan. Zo gaat dat. Het is eigenlijk altijd hetzelfde groepje ouders dat helpt. Iedereen wordt gevraagd om een steentje bij te dragen, maar uiteindelijk sta je de boel toch weer in je eentje te regelen. Dat is toch gek! Ik vind dat 'druk druk' geen goed excuus is. We hebben het allemaal druk, maar soms moet je tijd maken."

Ronald Bakker

Janneke en Linne Loof
"Ik ben heel betrokken bij de school van mijn kinderen. Straks als ze pubers zijn, zal dat wel wat minder worden, maar nu vinden ze het nog heel leuk als ik de klas in kom. Eigenlijk zijn de meeste ouders wel betrokken. Niet omdat je anders boos aangekeken wordt hoor, maar omdat het leuk is. Er zijn ook veel vaders die helpen, trouwens. Vorig jaar hadden we het groep 7-kamp en daar waren ook een paar vaders mee. Voor de jongens is dat hartstikke leuk want die kunnen met hen voetballen en ravotten. Op school is het grootste deel van de docenten toch vrouw."

Ronald Bakker

Aga en Odette van Dam
"Ik heb drie kinderen op school zitten, dus ik moet wel keuzes maken. Als ik bij de een ga helpen, kan ik er bij de ander niet bij zijn. De ouders op onze school zijn heel erg betrokken. Mijn kinderen zaten eerst ergens anders op school en daar was dat veel minder. Als er een klassenuitje is of we ergens bij kunnen helpen, sturen de leraren een mailtje. En als er niet genoeg aanmeldingen zijn, worden we er nog eens aan herinnerd. Ik heb niet het idee dat ouders met de nek aangekeken worden als ze niet kunnen helpen. Als je fulltime werkt of meerdere kinderen hebt, kun je gewoon niet overal bij zijn. Maar iedereen helpt wel een of twee keer per jaar, dat is ook niet te veel gevraagd lijkt me."

Praat mee

Wat doe jij op school? Vind jij ouderbetrokkenheid belangrijk? Of vind je dat school (te)veel vraagt? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!