Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Steeds meer kinderen gaan naar een privé-school
Foto: EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

‛Een dure privé-school is voor mijn kind
helaas de enige oplossing’

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is vandaag de Dag van de Leraar. De dag waarop – misschien niet toevallig – bekend werd dat steeds meer ouders kiezen voor een dure privé-school. Ze hebben tabak van de uitpuilende plofklassen en trekken de knip om hun kind op een dure, particuliere school te plaatsen. Ons land telt inmiddels 64 privé-basisscholen en talloze privé-middelbare scholen. Is dit een wenselijke ontwikkeling?

Niet iedereen is een voorstander van deze tendens. Zo vindt de PvdA dat deze scholen een tweedeling in het onderwijs in de hand werken, meldt RTL Nieuws. PvdA-partijleider Lodewijk Asscher zegt tegen de zender: “Dit zijn Amerikaanse toestanden. Krankzinnig. We willen een onderzoek waarom dit soort scholen zo hard groeit.”

Het kost tussen de 16.000 en 20.000 euro om je kind een jaartje naar een particuliere school te laten gaan. Dat is natuurlijk veel geld, niet iedereen kan dat betalen. Maar de ouders die wel bereid zijn dergelijke bedragen neer te tellen (of te lenen) zijn veelal enthousiast.

Kleine groepen

Moeder Wendy Meijer tegen RTL: “Kinderen werken hier in kleine groepen.”  Zo heeft groep 8 elf kinderen en twee leraren.

“Ze hebben daardoor veel meer persoonlijke aandacht.” Ook wordt er volgens de moeder veel meer gekeken naar de talenten van het kind. “Mijn dochter zit hier nog maar een maand op school, maar ik zie nu al zoveel vooruitgang. De school geeft haar veel meer zelfvertrouwen.”

Zwemmen

Moeder Angela: "Als je kind meekomt in het reguliere onderwijs, is er natuurlijk geen enkel probleem. Maar ook ik heb een kind dat niet in het reguliere schoolsysteem tot bloei kwam. Hij ging ‘zwemmen’ in de bomvolle en onrustige klas en raakte steeds meer achter met de lesstof.

Na verloop van tijd zagen wij ons kind tussen de wal en het schip belanden en moest hij op de middelbare school al snel afstromen naar een (veel) lager niveau."

Geld

"Helaas is ons schoolsysteem keihard. Vooral op de middelbare school: kom je als kind niet mee, dan moet je al snel ‘weg’. School krijgt voor elk kind dat het examen haalt geld, en als ze zien dat jouw kind het niet gaat halen, dan zijn ze je kind liever kwijt dat rijk."

Neerwaartse spiraal

"Voor je het weet zit je kind in een neerwaartse spiraal van afstromen en dan zijn de dure particuliere scholen soms nog de enige oplossing wil je kind nog (terug) kunnen komen op (het oude) niveau.

Daar wordt het kind opnieuw getest om te zien wat het feitelijke niveau is, er zijn veel kleinere klassen en veel meer één op één aandacht. Voor kinderen die het niet redden in het reguliere onderwijs – om wat voor een reden dan ook – soms nog de enige oplossing om een goede cito te halen of een diploma te halen."

Lening

Angela vervolgt: "Iedereen wil natuurlijk het beste onderwijs van zijn of haar kind. Niemand ziet graag dat zijn of haar kind vastloopt in de klas. Vooral niet als je kind een diagnose heeft als dyslexie, adhd of dyscalculie, dan is er in het reguliere onderwijs niet veel tijd en kennis om dit soort kinderen te begeleiden, is helaas mijn ervaring."

Creativiteit

Moeder Anouk Brokking op RTL: "Er is zoveel extra aandacht en begeleiding en er wordt ook gekeken naar de sociale ontwikkeling en creativiteit van de kinderen. De sfeer is hier ook heel goed.

Je gunt ieder kind om onderwijs op maat te krijgen. Ik ben dankbaar dat ik dat kan betalen. Op een normale school zat mijn kind niet lekker in haar vel. Ze vraagt namelijk niet zelf om hulp."

Praat mee

Komt jouw kind goed mee in het reguliere onderwijs? En wat vind jij van de tendens dat steeds meer ouders hun kind naar privé-scholen sturen? Is dit een wenselijke ontwikkeling of het gevolg van slecht onderwijs? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!