Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Ik haal mijn dochter(s) op
na het uitgaan'

Daisy Heyer

H

Hoe is het om als vrouw uit te gaan in Rotterdam? Die vraag stelde de gemeente Rotterdam aan de vrouwen van hun stad nadat vorig jaar elf vrouwen werden gedrogeerd en verkracht na een avondje uit. De resultaten waren niet mals: ruim 80% van de vrouwen ervaart seksuele intimidatie op straat en 90% past het gedrag daarop aan. Doe jij dat als ouder ook? 

Nieuwsuur besteedde gisterenavond aandacht aan de problematiek in Rotterdam. In de uitzending keken ze mee tijdens een avondje uit van twee Rotterdamse meiden. Ook Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, die met de politie mee de straat op ging om te zien wat er op straat gebeurde, kwam aan het woord. 

Aangerand

Hoogwerf: "Als je ’s nachts op straat loopt en je ziet wat er gebeurt op het moment dat jonge meiden een kroeg uitlopen… Groepen mannen gaan eromheen als hyena’s, isoleren zo’n vrouw of meisje en ze wordt aangerand. Dat zijn situaties waar wij tegenop willen treden." 

In joggingpak

Maar dat optreden, dat doen mensen in veel gevallen al zelf door hun dochter(s) op te halen na een avondje stappen. Ja, óók als dat om 5 uur in de ochtend is. Hoofdredactrice Marieke ’t Hart: "Ik kan me nog menig avond herinneren dat ik lag te slapen en in het holst van de nacht uit bed ging om mijn dochter op te halen.

Stond ik daar in een dik, onflatteus joggingpak midden op het Rembrandtplein voor de Escape te wachten tot ze naar buiten kwam. Maar ik deed het met alle liefde: dan wist ik tenminste zeker dat ze veilig thuis kwam."

Praat mee

Deze uitgaansproblematiek beperkt zich natuurlijk niet alleen tot Rotterdam: door het hele land heerst bij veel vrouwen het gevoel ’s nachts niet veilig over straat te kunnen. Haal(de) jij daarom altijd je dochter(s) op na het uitgaan?

Of vind jij dat als ze wil uitgaan, ze zelf vervoer naar huis moet regelen? Ben jij bang dat jouw dochter iets gebeurt, of zal het zo’n vaart niet lopen? En tot welke leeftijd zou je haar dan ophalen? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!