Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderen mogen vanaf hun 16e zelf bepalen wat voor zorg ze willen en of ze vaccinaties krijgen
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Praat mee

Mag jouw kind van 16 zelf bepalen
of het gevaccineerd wordt?

journaliste

Daphne van Rossum

O

Omdat steeds minder ouders hun kinderen laten vaccineren, gaan jeugdartsen 16-jarigen, die onvolledig of niet zijn gevaccineerd, vragen om zich alsnog in te laten enten. Vind jij het een goede ontwikkeling dat ouders hierbij als het ware buiten spel worden gezet, of niet?

Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen heeft in het televisieprogramma De Monitor gezegd dat kinderen vanaf hun zestiende zelf mogen bepalen wat voor zorg ze willen en of ze vaccinaties krijgen.

Het aantal ouders dat hun kinderen laat vaccineren, daalt sinds 2013. Zo heeft nog geen vijftig procent van alle meisjes de prik tegen HPV gekregen. Dat virus veroorzaakt baarmoederhalskanker.

Keuzevrijheid

Hoe de organisatie van de jeugdartsen de kinderen gaat bereiken, is nog niet bekend. Ze weten welke kinderen gevaccineerd zijn. Kamphuis zegt dat echter vooral de keuzevrijheid van het kind vooropstaat.

Wig

Kamphuis zegt dat ze geen wig wil drijven tussen ouders en kinderen. “Maar als een kind anders wil dan de ouders, zou je jongeren kunnen stimuleren ze daarbij te helpen,” zegt ze in De Monitor. 

Meningsverschil

Zij oppert ook om dan als arts een gesprek aan te gaan met ouders en kind om een eventueel meningsverschil tussen hen te helpen oplossen.

Verantwoordelijkheid

Vind jij dit een goede ontwikkeling, of vind je zestien jaar echt te jong om dergelijke beslissingen te nemen? En vind je dat jij als ouder verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je kind tot het achttien is? Deel hieronder je mening!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!