Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zeg jij iets tegen de de collega met de elektronische sigaret?
Foto: B. BOISSONNET
Praat mee

Jouw collega lurkt aan een e-smoker...
Mag dat?

journaliste

Daphne van Rossum

O

Onder de noemer gedeelde smart is halve smart wordt in oktober altijd een landelijke campagne gehouden om rokers te helpen met stoppen. Voor veel mensen is Stoptober hét moment om te stoppen met roken. Maar hoe zit het met de e-sigaret? Geldt dat ook als roken? En wat als jouw collega er een 'opsteekt'? Hoe zou jij reageren? Praat mee!

Lezeres Maaike (42) mailde ons last te hebben van een e-smoker in haar werkomgeving. Roken op de werkvloer is sinds 2004 verboden. Ik herinner me hoe ik - zwanger en wel - werd 'uitgerookt' door een collega die naast mij zat te paffen. Het lijkt een anekdote uit de oude doos, maar als ik klaagde stak hij er provocatief nog eentje op. Niet meer voor te stellen dat dat mocht! Ik was letterlijk opgelucht toen ik met zwangerschapsverlof ging.

E-smoker

De laatste jaren maakt de elektronische sigaret een opmars. Het is niet verboden om aan een e-smoker te lurken op de werkvloer. Het is officieel geen tabaksproduct en valt dus niet onder de tabakswet. Lezeres Maaike stuurde ons een mailtje. Ze heeft op haar werkplek desondanks last van haar e-smokende 'buurvrouw' en vraagt zich af of ze er iets van mag zeggen.

Maaike zegt dat ze de geur onaangenaam vindt en er misselijk van wordt. Wettelijk mag ze er niks van zeggen, maar volgens etiquette-deskundige Gonnie Klein Rouweler mag je een collega er toch op aanspreken.

Compliment

"Geef je collega eerst een compliment dat ze van het roken af is en nu e-rookt. Maar vertel je collega ook dat ook die geur behoorlijk aanwezig is en dat je het best lastig vindt om in die lucht te moeten werken. Vergelijk het met iemand die een overmatige transpiratiegeur heeft of heel veel parfum gebruikt. Dit vinden veel mensen ook niet prettig.

Misschien is je collega zich er ook niet van bewust wat voor een invloed het heeft op haar omgeving. Geef aan dat ze beter ergens kan gaan 'roken', waar niemand last van de damp en geur heeft. Ook hier gaat het om wederzijds respect en duidelijkheid."

Praat mee

Wat als jouw collega er een 'opsteekt'? Hoe zou jij reageren? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!