Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: hollandse hoogte - Cultura Images RF
Praat mee

Je huisdier afgepakt wegens schulden,
is dat eerlijk?

Melissa Eissens

H

Huisdieren die worden 'afgepakt' omdat het baasje schulden heeft. Het gebeurt, en daarom bespreekt de Tweede Kamer een wet die het onmogelijk gaat maken. Wat vind jij ervan dat het nu (nog) wel kan?

Ik moet er niet aan denken dat mijn trouwe maatje in verband met financiële problemen bij me zou worden weggehaald. Ben je mentaal al gebroken vanwege de geldstress, moet je het enige dat je nog hebt, misschien wel het enige waaruit je op dat moment liefde en rust haalt, óók nog eens inleveren. 

Kloppend hart

Of het nu gaat om een hond of om een konijn is, zo’n beestje heeft een kloppend hart en is voor jou voor onschatbare emotionele waarde. Het is niet zomaar een ‘ding’ dat je even uit huis zet. Ik kan me goed voorstellen hoe erg het moet zijn voor de mensen die hiermee te maken hebben.

Maar misschien is het nog wel erger voor het diertje zelf. Die moet zijn trouwe omgeving verlaten, om geld. Terwijl 'ie niet eens weet wat dat is! Is dit nu dé manier om een probleem op te lossen?

Deurwaarder

Vandaag vertelt de 56-jarige Harrie van de Schoot in de Telegraaf dat hij gisteren na drie slopende weken eindelijk weer werd herenigd mijn zijn hond Nero. Zijn viervoeter was in beslag genomen door een deurwaarder vanwege een omstreden schuld die Harrie had openstaan.

Gelukkig voor Harrie was er een gulle geefster die lucht kreeg van het probleem. Ze loste het geldprobleem op en Harrie kreeg zijn hond terug. Harrie: “Nero ging helemaal door het lint toen hij mij vanavond zag. Drie weken heeft hij mij moeten missen en ik hem.” 

Wettelijk toegestaan

De inbeslagname van dieren is nu nog wettelijk toegestaan. Een wet uit de negentiende eeuw bepaalt dat dieren ‘zaken’ zijn die mogen worden afgepakt. De Tweede Kamer wil ervoor zorgen dat dieren voortaan als een ‘familielid’ worden gezien bij een financieel conflict, waardoor ze dus niet meer afgenomen kunnen worden.

Praat mee

Hoe zou jij reageren als je huisdier van je wordt afgenomen wegens een openstaande schuld? Is het eerlijk dat een dier de dupe wordt van iemands financiële problemen of had het baasje hier zelf maar rekening mee moeten houden? En de wet die de Tweede Kamer wil doorvoeren, vind jij een goed idee of niet? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!