Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Geen baan door gezichtstattoo...
Eigen schuld dikke bult?

T

Tatoeages worden steeds gangbaarder; het lijkt zelfs wel of er meer mensen met dan zonder een - al dan niet piepkleine en verborgen - tattoo zijn. Al blijft een altijd zeer zichtbare tatoeage in de hals of het gezicht een ander verhaal zo blijkt uit het verhaal van Sophie op Editie NL. Vanwege een tatoeage in haar hals en op haar sleutelbeen lukte het haar lange tijd niet om aan een baan te komen.

Sophie liet het woord 'stamina' (uithoudingsvermogen, red.) in haar hals tatoeëren. "Ik heb het laten zetten na een moeilijke periode, die me letterlijk naar de keel greep. Vandaar ook deze plek. Maar toen ik op zoek naar werk ging, merkte ik dat de tattoo voor problemen zorgde. Mensen vinden het asociaal of ordinair. Je krijgt een stempel opgedrukt. Werkgevers zeiden dat mijn tatoeage tijdens werk echt bedekt moesten zijn, maar dat ging niet makkelijk. 

Drankje teveel

Stichting Spijt van Tattoo wil volgend jaar gratis tatoeages in het gezicht, de nek en op de handen gaan verwijderen. Die zijn volgens hen vaak in de jongere jaren gezet. Tijdens een vakantie of met een drankje teveel op. "Nu ondervinden ze daar de gevolgen van, want in Nederland zijn zichtbare tatoeages gewoon nog niet maatschappelijk geaccepteerd", aldus initiatiefnemer Andy Han.

Een tatoeage verwijderen is vrij duur. De kosten hangen af van de grootte van de tatoeage en het aantal benodigde behandelingen. Maar bij een tatoeage ter grootte van een bierviltje, betaal je volgens Andy al 100 tot 120 euro per behandeling. En er zijn zeker tien tot veertien behandelingen nodig voor je van je tattoo af bent. Dat geld hebben veel mensen niet. 

Onderschat

Sophie heeft inmiddels een baan gevonden in de horeca. "Mijn huidige werkgever heeft er geen problemen mee." Of zij haar tatoeage ooit zou laten verwijderen? "Absoluut niet, mensen moeten me nemen zoals ik ben. Maar ik heb de impact die het zou hebben wel onderschat. De vooroordelen zijn enorm. 

Praat mee

Wat vind jij? Is het onterecht dat mensen met een gezichtstatoeage niet aan een baan komen? Of is dat gewoon hun eigen schuld? En zou het verwijderen van zo'n tatoeage gratis moeten zijn? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!