Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sinterklaas en zijn pieten
Foto: Bert Verhoeff
Praat mee

Durf jij nog met je kind
naar de intocht?

journaliste

Daphne van Rossum

W

Wat ooit een onschuldig kinderfeest was is nu - zoals het in vaktermen heet-  steeds meer een high risk-event aldus de site Beveiliging Nieuws. Dus met toegangspoortjes, strenge controles en strikte veiligheidsregels. Het gebied in Zaandam waar de goedheiligman tijdens de landelijke intocht op 17 november aankomt in Zaandam wordt afgezet met hekken en jassen en tassen worden gecontroleerd.

Alles zodat tegenstanders en voorstanders van Zwarte Piet elkaar niet in de haren zullen vliegen. Deze mogen nog wel betogen overigens, maar alleen als ze toestemming hebben van de gemeente en op een aangewezen plaats. Ver bij elkaar uit de buurt en ook niet in de buurt van de intocht. Ook mogen ze hierbij hun gezicht niet bedekken.

Burgemeester

Volgens burgemeester Jan Hamming mogen kinderen best iets meekrijgen van een demonstratie, maar hebben ze ook het recht om niet blootgesteld te worden aan gespannen situaties, verbale of fysieke confrontaties en andere grensoverschrijdende zaken.

Daar wordt een scherpe grens getrokken. Tot nu toe heeft zich één groep aangemeld om tegen Zwarte Piet te demonstreren en twee groepen die voor Zwarte Piet zijn. Tot die laatste twee behoort de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie.

Drones

De gemeente Zaanstad heeft strikte veiligheidsregels opgesteld voor de intocht. Zo mag je geen glaswerk meenemen en zijn drones taboe. De rechten van kinderen staan centraal bij deze maatregelen volgens de gemeente.

Maar ook in andere gemeenten is er ophef over Sinterklaasintochten. Een jaar na de dramatische taferelen met demonstranten en anti-demonstranten wil Kick Out Zwarte Piet weer naar Dokkum om te demonstreren. Ook in Leeuwarden willen ze actie voeren. Ze hebben aangekondigd in totaal in achttien gemeenten van zich te laten horen. 

Praat mee

Voel jij je met de maatregelen - zoals in Zaandam-  veilig genoeg om met je kind(eren) naar de intocht te gaan? Of blijven jullie liever thuis en kijken jullie de intocht dan maar op televisie? Of misschien woon je wel ergens waar het nog altijd gezellig en vreedzaam verloopt... Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!