Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Leraren zonder papiertje,
willen we dat wel?

Anne Noorman

S

Scholen die kampen met een lerarentekort, mogen vanaf nu een kunstenaar handenarbeid laten geven of een gitaarleraar muziekles. Dat heeft minister Slob van Onderwijs besloten. En daar zijn veel wél bevoegde leraren en de AOb - de Algemene Onderwijsbond - helemaal niet blij mee. 

Er zijn te veel scholen en te weinig leraren. Al maanden wordt er verwoed gezocht naar oplossingen in de politiek. Minister Slob van Onderwijs stelde in oktober al 21 miljoen euro beschikbaar voor zij-instromers. Veel mensen willen namelijk wel leraar worden, maar vinden het te duur en tijdrovend om hun lesbevoegdheid te halen. 

Als zij-instromer kun je met een afgeronde hbo- of wo-opleiding een traject volgen bij de lerarenopleiding en tegelijkertijd al ervaring opdoen als betaalde leraar voor de klas. 

Diploma

Maar nu gaat het onderwijs dus nog een stap verder. Voor vakken als handarbeid en muziek, is helemaal geen papiertje meer nodig. ‛Zet een kunstenaar in als leraar of een gitaarleraar voor muziekles,’ schrijft Minister Slob in de nieuwe Handleiding voor Basisscholen. Voor vakken als rekenen, taal en burgerschap, blijft wel een bevoegde leraar nodig. 

Kwaliteit

Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb, noemt het besluit onwenselijk. “Je mag niet autorijden zonder rijbewijs, niet vliegen zonder vliegbrevet, maar wel lesgeven zonder diploma. Maar goed dat minister Slob geen minister van Verkeer is. Het laat wel zien dat hij de kwaliteit van het onderwijs aan kinderen van Nederland blijkbaar niet zo belangrijk vindt.”

Beschermd

Ook niet alle leraren zijn enthousiast over het besluit. “Er is een reden dat lesgeven altijd een beschermd beroep is geweest. Je moet niet alleen muziek kunnen spelen, maar ook didactische en pedagogische vaardigheden hebben,” klinkt het online. “Dit is dé manier om het beroep naar beneden te halen.” 

Full-time

Een andere oplossing waarover nagedacht moet worden, is het verplichten van een minimale werkweek. Want is het nog wel te verantwoorden dat, nu het tekort zo groot is, veel leraren nog maar twee of drie dagen per week werken? Bij sollicitaties zou hiernaar gekeken kunnen worden. Want als een leraar niet bereid is om zichzelf maximaal in te zetten, heeft het voor de school immers weinig zin. 

Praat mee

Wat vind jij? Moet er zonder diploma les gegeven kunnen worden, nu er zo’n hoge nood is? Of is dat onverantwoordelijk? En moeten leraren verplicht worden om minimaal vier dagen te werken? Of is het, gezien de hoge werkdruk, begrijpelijk dat zij vaak parttime voor de klas staan? 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!