Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Laurens Aaij
Praat mee

240 uur taakstraf voor Jenny Douwes...
Ben jij het daarmee eens?

J

Jenny Douwes, boegbeeld van de blokkeerfriezen, is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden schuldig bevonden aan opruiing en veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijk - bekijk in deze video haar eerste reactie op het vonnis. Wat vind jij van deze straf?

Vorig jaar blokkeerden tientallen Friezen de snelweg, omdat ze actiegroepen die van plan waren tégen Zwarte Piet te demonstreren, wilde weghouden bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Jenny wordt verweten dat ze een leidende rol heeft gespeeld bij het organiseren van die blokkade. 

Uitspraak

Nu de intocht van 2019 alweer om de hoek loert, is er een uitspraak. ‟Het mag niet lonen om te dreigen met geweld tegen een demonstratie,” zegt de rechtbank. ‟Beperken van het demonstratierecht mag alleen als er concreet wanordelijkheden dreigen. De vrees alleen is niet genoeg. Het was niet aan de blokkeerfriezen om te bepalen of Kick out zwarte Piet mocht demonstreren,” aldus de rechtbank.

Niet eens

Op Twitter zijn veel mensen het oneens met de 240 uur taakstraf en de maand voorwaardelijk die Jenny opgelegd heeft gekregen. Ter vergelijking wordt de Poolse man aangevoerd, die vier jaar geleden een opa, oma en hun tweejarige kleinkind doodreed in het Brabantse Meijel. Die man werd door de rechtbank schuldig bevonden en kreeg ‘slechts’ 120 uur taakstraf. 

Ook wordt er gesproken over Dave Roelvink, die 40 uur werkstraf en 6 maanden rijontzegging kreeg opgelegd voor rijden onder invloed en het maken van een forse snelheidsovertreding. Zelf laat Jenny in een reactie weten het vonnis ‘bizar hoog’ te vinden. Op de vraag of zij dit jaar nog Sinterklaas gaat vieren zegt ze lachend: ‟Tuurlijk! Groter dan ooit.”

In VROUW Magazine 49 (zaterdag 1 december in de winkel) lees je een uitgebreid interview met Jenny Douwes.

Praat mee

Ben jij het eens met de straf die Jenny opgelegd heeft gekregen? Of had die volgens jou hoger of lager moeten zijn?

Waarom vind je dat? Geef hieronder je reactie!

En, wat vind jij? Laat je horen!