Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Schoen zetten met Sinterklaas
Foto: Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Praat mee

Gooi wat in mijn schoentje...
Hoe vaak mag jouw kind?

Melissa Eissens

S

Sinterklaas is weer in het land en hoewel dit voor veel kinderen een fantastische tijd is, levert het soms ook spanning op. Bijvoorbeeld het schoenzetten. Hoe vaak mag een kind zijn schoentje zetten? Opvoedkundige Marina van der Wal en spreker, trainer en schrijver Eva Bronsveld delen hun visie.

Dat iedereen daarover andere ideeën heeft blijkt ook op onze VROUW-redactie. Zo moest een collega haar zoon troosten omdat zijn vriendjes wel iedere avond hun schoen mochten zetten en hij niet. 

Schoen

Een andere collega was met haar kind bij de intocht van Sinterklaas toen ze tegen een Piet zei: "Vanavond geen schoen zetten toch, Piet? Jullie moeten eerst even op adem komen." Maar daar dacht Piet heel anders over want hij riep terug: "Lekker je schoen zetten joh, krijg je er iets moois in!"

Door al het tegengeluid van andere ouders kan het lastig te bepalen zijn hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten. Maar er is geen goed of fout, vindt Marina van der Wal.

Portemonnee

"De regels zijn afhankelijk van de portemonnee van de ouders. Kinderen kunnen natuurlijk iedere dag hun schoen zetten, maar dat wil niet zeggen dat Sint en Piet er iedere dag ook daadwerkelijk iets in doen. Zij moeten ook langs bij andere kinderen.

De lekkere dingen voor het paard van Sinterklaas worden wel altijd uit de schoen gehaald en in plaats van een cadeautje kan je kind ook een leuke brief ontvangen. Bijvoorbeeld een brief van Piet waarin staat dat hij het zo lief vindt dat er goed voor het paard wordt gezorgd."

Spanning

Eva Bronsveld zegt dat deze periode van het jaar voor een deel van de kinderen gepaard gaat met veel spanning. Mannen die in het midden van de nacht je huis binnendringen, een handje geven aan een vreemde meneer met een lange baard, Pieten die druk om je heen springen en dansen en ouders die geheimzinnig doen... Dit kan voor sommigen best eng zijn, vooral als het nog nieuw is.

"Ieder kind is anders. Het is belangrijk dat mensen goed naar hun kind kijken om te zien wat bij hem/haar past. Sommigen hebben echt veel last van de spanning en gedragen zich daardoor lastiger of slapen slechter. Niet alle ouders hebben door dat dit met de Sint-spanning te maken heeft."

Kalender

Als je merkt dat jouw kind hier last van heeft, dan kun je samen een kalender maken waarop duidelijk te zien is wat er allemaal staat te gebeuren. "Wanneer ze hun schoen mogen zetten, wanneer de Sint op school langskomt en wat er allemaal nog meer gaat gebeuren die dagen rond Sinterklaas. Leg ze dan ook meteen uit wie erbij zijn, hoe lang het duurt en wat je kind kan doen als hij/zij het te spannend vindt. Hoe meer voorspelbaarheid, hoe veiliger ze zich voelen!"

Eva schreef ook een blog over wat je nog meer kunt doen als je kind gespannen is in de sinterklaastijd.

Jij op VROUW.nl

Houd jij er een bijzondere opvoedingsstijl op na en wil je die met ons delen?

Dan kan dat hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!