Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Piepjonge kinderen al gestrest...
Hoe dan?

Redactie VROUW

K

Kinderen die op jonge leeftijd kampen met stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten. Daarom zouden kinderen van 1 en 2 jaar al getest moeten worden op stress, zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

"Het probleem is veel groter dan we dachten", zegt NCJ-adviseur Frans Pijpers in het AD. "Kinderen die op jonge leeftijd last hebben van chronische stress ontwikkelen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, burn-out en depressie."

Stresshormoon

Of kinderen van 1 à 2 last hebben van stress, is bijvoorbeeld te meten via het haar. "Je kunt cortisol meten, een stresshormoon. Dat zouden we bij kleine kinderen via het consultatiebureau moeten gaan doen, naast het meten van de lengte en het gewicht", zegt Pijpers. Door al op jonge leeftijd te meten, kan vroeg worden ingegrepen, zo is het idee. 

Volgens het NCJ zijn veel klachten terug te leiden naar de eerste duizend dagen van hun jonge leven, gerekend vanaf het begin van de zwangerschap. Als kinderen in die periode, waarin de hersenen zich snel ontwikkelen, teveel stress ervaren, zijn ze ook op latere leeftijd vatbaarder voor stressgerelateerde klachten zoals een burn-out, depressie en hart- en vaatziekten.

"Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd", weet Pijpers. Stress bij zulke jonge kinderen kan allerlei oorzaken hebben: van armoede tot een drukke thuissituatie met werkende ouders, maar ook digitale ontwikkelingen."

Praat mee

Wat denk jij? Zijn jonge kinderen inderdaad gestrest? En wat is daarvan de oorzaak? Komt het doordat ouders het te druk hebben of omdat peuters al op de iPad zitten? En vind je het een goed idee dat het consultatiebureau gaat meten hoe hoog het stresshormoon bij kinderen is? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!