Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Cathy en Andries uit First Dates
Foto: Matty van Wijnbergen
Praat mee

Hangt er als oudere single
nog wat romantiek in de lucht?

journaliste

Daphne van Rossum

N

Na je scheiding of de dood van je partner sta je er ineens alleen voor. Hoor je ongewild bij het steeds groter wordende singles-leger in Nederland, dat bijna de drie miljoen aantikt. Verjaardagen worden minder leuk omdat je altijd wordt geconfronteerd met andere stelletjes en zoetjesaan merk je dat je als alleenstaande ook minder wordt uitgenodigd. Hoe redt de middelbare single zich vandaag de dag? Hangt er op deze leeftijd nog wel romantiek in de lucht?

Relatiecoach en auteur Caroline Franssen (57) had na haar scheiding nooit gedacht dat ze zo lang alleen zou blijven: “Ik hoorde van mijn single vriendinnen sappige verhalen over minnaars en dat leek me wel spannend.

In werkelijkheid viel het gigantisch tegen. In die acht jaar dat ik alleen ben, heeft er nog geen een keer een leuke vent met een bos bloemen voor mijn deur gestaan. Dat zegt toch wel iets.” 

Altijd maar alleen

“Vroeger – zo tot einde veertig – had ik eigenlijk altijd wel verkering met een leuke man, nu kom ik niemand meer tegen. Misschien ligt het eraan dat ik in een dorp woon, als ik in een stad ben zie ik wel meer mannen die me interessant lijken.

Relatiecoach Caroline Franssen/ foto Anja Loepa

Het is niet dat ik thuis zit te kniezen. Ik ben eigenlijk altijd wel op pad. Ik zing in een koor, heb dansles gevolgd, doe een cursus Spaans of ga naar een lezing die me interessant lijkt. Ik ben heel ondernemend, maar voel me daarin ook wel eenzaam.

Het wordt toch een beetje saai met jezelf, ik heb ook geen zin om alles altijd maar alleen te doen. Bovendien moet je best stoer zijn om alleen uit te gaan en dan is stoer weer niet aantrekkelijk. Ingewikkeld hoor.” 

Lengte

“Het is niet goed voor je zelfvertrouwen als je geen relatie kunt vinden. Je gaat dan denken dat het ligt aan je lengte – ik ben 1.86m – of je leeftijd. Terwijl dat natuurlijk onzin is. Maar wat is het dan wel?

Als ik het wist kon ik het oplossen. Ik krijg wel aandacht van mannen, maar die zijn bezet. Daar begin ik echt niet aan. Dat zou ook niet goed te praten zijn met mijn werk als relatiecoach."

Dat een relatiecoach zonder relatie minder goed haar werk kan doen betwijfelt Caroline Franssen: “Ik kan juist heel open kijken naar de problemen van anderen. Maar soms denk ik wel eens dat het me juist hindert bij het vinden van een relatie voor mezelf. Ik weet er te veel van. Ken alle valkuilen.”

First Dates

Dat de vonk nog wel degelijk over kan slaan, blijkt bij het nationale knuffelstel Cathy (64) en Andries (71). Zij zijn hartstikke verliefd, zo hebben we kunnen zien bij het populaire programma First Dates.

Cathy: “Ik had eigenlijk om een man met een lekkere bos haar gevraagd, maar ik vond Andries zo warm en begripvol dat dat nu niet meer uitmaakt. We begrijpen elkaar en hebben een fijne klik. Andries en ik hebben al lekker gedanst samen. Kan hij goed hoor! We hebben het heel gezellig. Wel lekker eigenlijk, zo’n fris bolletje. Kun je lekker een kusje op geven.” 

Rijk leven

Andries: “Ik heb een rijk leven met kinderen en kleinkinderen, maar het leek mij niet leuk om alleen oud te worden. Gelukkig klikte het goed met Cathy. Wat een leuke, spontane vrouw! Ze is gezellig, lief en levenslustig. Heerlijk om samen voetbal te kijken en leuke dingen te doen.”

Weduwe na ongeluk

Maar niet iedereen verlangt nog naar de ware. Voor Jeanet (69) hoeft een relatie niet zo nodig meer. Zij verloor in 1996 haar man aan een ongeluk en woont al jaren alleen.

“Na de dood van Kees heb ik een tijdje een vriend gehad, maar hij ging vreemd, dus ik heb hem de deur gewezen. Aan samenwonen moet ik niet meer denken. Ik wil niet nog eens iemand verliezen. Bovendien red ik het prima in mijn eentje.

Ik ben verhuisd naar Rotterdam voor mijn kleinkinderen, op wie ik drie keer in de week pas. Als ik ’s avonds thuiskom, vind ik het heerlijk om alleen televisie te kijken. Ik heb nog een paar keer een date gehad met mannen van mijn leeftijd, maar die wilden me claimen en me het huishouden laten doen. Ik zou wel gek zijn.” 

Praat mee

Wat zijn jouw ervaringen? Ben jij alleen komen te staan en heb je gedated? Of heb je pas op latere leeftijd die grote liefde ontmoet? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!