Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Praat mee

Zeg maar 'jij' hoor!
Of toch liever 'u'?

W

Werd vroeger alles en iedereen met 'u' aangesproken, tegenwoordig tutoyeren we erop los. Hoe wil jij aangesproken worden? Zeg maar 'jij', of toch liever 'u'? We vroegen het jullie recent op onze Facebook-pagina. Lees hier hoe jullie aangesproken willen worden!

Irma Conrad 

"Eenieder die ik zoen, knuffel, dicht bij me staat, mag 'je' zeggen, ook kinderen. De rest mag 'u' zeggen. Ik ben 69."

Joke de Jong 

"Je kunt iemand met 'u' aanspreken maar toch heel respectloos behandelen. Het woordje 'u' is niet gekoppeld aan respect!"

Jacky Suiveer 

"Ligt eraan door wie... Winkelpersoneel en andere dienstverleners moeten 'u' blijven zeggen, dat is een teken van respect."

Cher Vince Reeb-Kragten

"Mijn kinderen zijn opgevoerd om 'u' te zeggen tegen elke volwassenen. In onze cultuur is respect naar ouderen toe heel belangrijk en daar hoort 'u' bij."

Saskia Smit 

"Ik ben niet de moeilijkste, maar ondertussen ben ik oma en als ik iemand anders aanspreek met 'u', wens ik met 'u' terug aangesproken te worden. Ook van 'het kassameisje' verwacht ik een 'u' en geen 'jij' en 'jou'. Sowieso van jeugd wil ik graag een 'u'. Dat getuigt gewoon van opvoeding en respect ten opzichte van ouderen of onbekenden."

Sortany Frank 

"Dat wisselt... Ik ben 65 en mijn ouders zijn in de 80, 90. Dan vind ik 'u' van onbekende kinderen wel op zijn plaats... Doe ik ook bij andere mensen die ik niet ken."

Karin Amants-Verwoerdt 

"Ik blijf 'u' zeggen tegen oudere mensen, ook al zeggen ze dat ik ze met hun voornaam mag aanspreken (sorry meneer Jonkhoen). Zelf vind ik het fijn als ze gewoon 'jij' en 'je' tegen me zeggen. Maar als de jeugd dat uit zichzelf doet, vind ik het toch niet fijn. Heb dan liever dat ze eerst 'u' tegen me zeggen en dat ik dan zeg dat ze 'jij' en 'je' mogen zeggen. Is dat raar?"

Praat mee

Ben jij weleens in een ongemakkelijke situaties beland toen je iemand aansprak met 'u' of juist met 'jij'? Of ben jij misschien zelf weleens geïrriteerd geraakt nadat iemand jou 'verkeerd' aansprak? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen