Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Laat je niet bedotten door online webshops
Foto: Tom van Limpt
Praat mee

Cyber Monday...
Ben jij online weleens opgelicht?

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag is het Cyber Monday (het online antwoord op Black Friday, red.) en vooral in deze tijd van het jaar wordt er in verband met de feestdagen veel online gewinkeld. Toch wel handig om net even dat leuke cadeautje te kopen als je geen tijd cq. zin hebt om helemaal de stad in te gaan. Heb jij weleens te maken gehad met een malafide- of nepshop bij een bestelling online?

Wat als je dolblij bent met je bestelling, maar je eindeloos moet wachten tot je iets in de bus krijgt? Je vervolgens (te laat) gaat googelen en je op negatieve reacties betreffende de website stuit. Dan kun je jezelf wel voor je hoofd slaan waarom je niet voorzichtiger bent geweest met bestellen. Waarom heb je niet even verder gekeken?

Concertkaartjes

Zelf heb ik het weleens gehad bij het kopen van concertkaartjes. Ik dacht de hele tijd met de officiële dealer te maken te hebben, maar had niet goed gekeken toen ik 'concertkaartjes' had ingetypt. Zodoende belandde ik bij een malafide site die de hoofdprijs vroeg.

De kaartjes lieten lang op zich wachten en toen ze er eenmaal waren stond er een naam van iemand anders op. Veel lol had ik er niet van; de dag van het concert was ik alleen maar nerveus of ik wel binnen zou komen. Ik had er buikpijn van.

Kater

Ik zou namelijk niet zonder legitimatie binnenkomen en een kaartje op een andere naam zou niet worden geaccepteerd. Maar gelukkig hoefde ik mij niet te legitimeren. Maar de kater had ik van de hele ervaring en niet van de wijn die overigens ook heel prijzig was.

Het had mijn plezier en dat van mijn partner flink bedorven, want hoe leuk is het om A. te veel te betalen en B. in de zenuwen te zitten of we überhaupt waar voor ons geld kregen? Dat overkomt me dus geen tweede keer!

Het merendeel van de webshops heeft de zaken prima op orde, maar helaas zijn er nog steeds criminelen die nepshops creëren om zo jouw geld en/of gegevens binnen te halen. In mijn geval was er niet eens sprake van een nepshop, maar wel eentje die woekerprijzen vroeg en gebruik maakte van het feit dat mensen graag nog een concertkaartje van hun idool wilden scoren.

Praat mee

Heb jij slechte ervaringen met bepaalde webshops en ben jij weleens opgelicht? Hoe heb je dat opgelost? Praat mee!

Tips van (o.a) fraudehelpdeks:

Is een aanbieding te mooi om waar te zijn of is de prijs veel lager dan in andere webshops? Wees op je hoede!;

Kijk goed naar het webadres. Wees wantrouwend als er sprake is van een afgeleide van de reguliere website, bijvoorbeeld bcc-aanbieding.nl;

Check of de webshop het keurmerk Thuiswinkel Waarborg heeft. Een logo op de website is onvoldoende, want die is makkelijk te kopiëren. Bekijk de ledenlijst en certificaten op de website van Thuiswinkel Waarborg;

Bekijk reviews op internet over de webshop;

Kijk op de website of er een KvK-nummer en btw-nummer zijn en lees de voorwaarden over levering, betaling, retourneren, etc. Ontbreken dergelijke gegevens, vraag je dan af of het verstandig is om daar je product te kopen;

Maak bij betalingen gebruik van een creditcard. Dan zijn uw aankopen verzekerd;

Doe geen aankopen als je gebruik maakt van een openbaar wifi (bijv. McDonalds, Starbucks, NS);

Check de ervaringen met de webwinkel (bijv. via klachtenkompas.nl)

Betaal veilig online, (bijv. via PayPal, i.v.m. aankoopbescherming)

Jij op VROUW.nl

Ben jij weleens (online) opgelicht?

Vertel het hier...

En, wat vind jij? Laat je horen!