Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Stoned in de klas...
Voelt jouw kind zich nog lekker op school?

Elenoor Nietsch

D

Docenten krijgen steeds meer met vervelende schoolincidenten te maken, waardoor ze zich minder veilig voelen. Vier op de tien docenten hadden het afgelopen jaar minimaal één scholier die stoned in de les zat. En ongeveer 30% had leerlingen in zijn omgeving die drugs verhandelen in of rondom het schoolgebouw.

Ook diefstal komt vaker voor dan de school lief is: 38% van de havo/vwo-leraren heeft te maken gehad met een jattende scholier, tegenover 63% van de vmbo-leraren. Er zit ook een aardig verschil tussen het aantal leerlingen met wapens op een vmbo-school en een havo/vwo-school: dat is 22% tegen 6%.

Vmbo

Volgens een representatief onderzoek naar sociale veiligheid, door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en het AD onder ruim 1100 docenten - maken bovenal docenten op de praktische vmbo-scholen (vmbo basis en kader) deze ernstige verstoringen mee. 

Linda Zeegers, woordvoerder van sectororganisatie VO-raad, erkent dat er meer beveiliging is. Zo zijn er wat maatregelen getroffen om meer veiligheid te garanderen. Er worden camera’s opgehangen, meer kluisjes gecontroleerd en ook worden er drugshonden ingezet. 

Docenten zelf geven de sociale veiligheid op hun school gemiddeld een 7,8. Dit is een dikke voldoende, maar toch een groot verschil met 2015 waarin de sociale veiligheid een 8,6 scoorde. Scholen staan erop om het veiligheidsgevoel te versterken en onderzoeken hoe ze dat het beste kunnen realiseren. 

Praat mee

Voelt jouw kind zich nog veilig op school? Hoe sta jij daarin als ouder? Kun je je kind nog met een gerust hart naar school laten gaan? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!