Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Heb jij wel eens gezoend tijdens een kerstborrel?
Foto: Robert Daly|HH
Praat mee

Partner mee
naar de kerstborrel?

journaliste

Daphne van Rossum

B

Bij TMG hadden wij dinsdag onze kerstborrel. Erg gezellig om even het glas te heffen met collega’s. Onze kerstborrel was zonder partner, maar zou jij meegaan naar de + 1 kerstborrel van je man? Of zou hij meegaan naar die van jou?

Uit onderzoek van Acties.nl onder 1196 Nederlanders blijken vooral vrouwen (60%) liever hun partners thuis te laten. Bij mannen is dat 49%. Ik zou mij eerlijk gezegd een beetje opgelaten voelen als mijn vriend op onze redactie een wijntje zou komen drinken.

Beladen

Hij kent mijn collega’s alleen van naam en ik zou me verplicht voelen steeds bij hem te staan, terwijl een kerstborrel volgens mij bedoeld ik even met collega’s te ontspannen na een jaar hard werken. Volgens Yvonne van der Kroft van Etiquette à la Carte zijn er wel zaken die je in ogenschouw moet nemen als je je partner meeneemt.

In het AD vertelt ze erover: "Zo moet je hem wel even goed introduceren bij collega’s. Want je ziet vaak dat mensen bekenden tegenkomen en dan vergeten hun partner voor te stellen. Dan staat hij/zij er maar een beetje bij. Vertel waar je partner werkt, hoe lang jullie elkaar kennen en zorg dat er een gesprek op gang komt zonder dat het beladen is."

Intiemer

Is je partner niet mee? Of ben je single? Sommigen grijpen de kerstborrel aan om die ene leuke collega te benaderen voor een wat intiemer samenzijn. Zo zegt 8% van de ondervraagden weleens intiem te zijn geweest met een collega tijdens het jaarlijkse kerstfeest. Opvallend genoeg scoren mannen met 11%, ruim twee keer hoger dan vrouwen (slechts 5%). En als het uit de hand loopt is het misschien ook maar beter dat de wederhelft niet aanwezig is.

Wanneer de drank rijkelijk vloeit, kan het weleens voorkomen dat je iets zegt/doet waarvan je later spijt krijgt. Uit het onderzoek blijkt dat 8% weleens spijt heeft gehad van zijn/haar gedrag tijdens de kerstborrel. Opmerkelijk is dat mannen met 11% zich tijdens het kerstfeest dubbel zo vaak gênant gedragen als hun vrouwelijke collega’s (slechts 5%).

De tip is dan ook om niet al te veel te drinken. Een verkeerde opmerking is zo gemaakt, maar kan natuurlijk best gevolgen hebben voor de rest van je loopbaan. Misschien daarom ziet ruim een derde van de respondenten de kerstborrel überhaupt niet zitten en laat deze 'verplichting' liever aan zich voorbijgaan. 

Praat mee

Neem jij je partner mee naar jouw borrel? Of ga je mee naar die van hem? Waarom wel of niet? Of sla jij de hele borrel (en die van je man) het liefst over? En heb jij weleens gezoend op een kerstborrel? Praat mee!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!