Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Een beter milieu...
Ben jij bereid eraan mee te betalen?

Daisy Heyer

H

Het Klimaatakkoord roept heftige reacties op. Burgers maken zich zorgen over de grote plannen die het kabinet heeft wat betreft het klimaat. Deze plannen brengen hoge kosten met zich mee, waarvoor jij ook betaalt. Maar hoeveel zijn we eigenlijk bereid voor het klimaat te betalen? En vinden we eigenlijk dat het wel zin heeft om te betalen, aangezien we maar zo'n klein landje op deze wereld zijn?

Van niet te lang douchen, netjes je afval scheiden en je kind(eren) leren om niet te lang te douchen tot en met zelf maandverband maken... het zijn wellicht kleine dingen die je als gezin doet om te werken aan een beter klimaat. Maar ook het kabinet laat jou misschien ongewild meebetalen aan een beter klimaat. En dan ook nog eens heel erg veel geld.

Mondiaal trendsetter

In een interview met De Telegraaf van donderdag spreekt de krant onder andere oud-hoogleraar Kees de Lange, een natuurkundige die zich mengt in het klimaatdebat. Volgens De Lange gaat de energierekening 300 euro per jaar omhoog, "terwijl meer dan de helft van de mensen niet bereid is om meer dan 100 euro extra te betalen voor het klimaat." De discussie die in het artikel wordt gevoerd is dat Nederland 'de ambitie koestert om mondiaal trendsetter te worden op het gebied van opwarmingsbestrijding'.

En dat terwijl in landen als China en India de bevolking rustig doorgaat met vervuiling door bijvoorbeeld scooterrijden, steeds meer binnenlandse vluchten en fabrieksgassen. Landen die veel groter zijn dan Nederland en die volgens sommigen dus veel beter het voortouw kunnen nemen wat betreft een beter klimaat en minder CO2-uitstoot. 

Praat mee

Vind jij het prima dat Nederland het voortouw neemt en ben jij ook bereid daar (dik) voor te betalen? Of vind jij het belachelijk om meer geld te betalen voor bijvoorbeeld jouw energierekening, terwijl in andere landen weinig tot niets wordt gedaan aan een beter klimaat? En heb jij het binnen je opvoeding weleens over het klimaat? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!