Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Rob Voss
Praat mee

Maak jij je ook
(geen) zorgen over Nederland?

Redactie VROUW

N

Nederlanders zijn minder optimistisch dan aan het begin van het jaar, dat blijkt vrijdag uit het kwartaalonderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het SCP vindt 42 procent dat het de goede kant op gaat met het land, 48 procent vindt dat juist niet. 

Ter vergelijking: aan het begin van dit jaar vond nog ruim 50 procent dat het de goede kant opging. ‟Het enthousiasme van het begin van dit jaar is er een beetje vanaf,” zegt het SCP. 

Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die vinden dat het de goede kant op gaat, vooral kijken naar economische prestaties en vooruitzichten. Ook geven ze aan dat Nederland het economisch beter doet dan andere landen. 

Onze samenleving 

De groep die zich zorgen maakt, vindt dat er te weinig voor Nederlanders en te veel voor anderen wordt gedaan. Ook vinden ze dat de Nederlandse cultuur en identiteit onder druk staan en maken ze zich zorgen over afnemende tolerantie en verbondenheid.

“Wat mij echt zorgen baart, is de verharding in onze samenleving,” zegt iemand in de enquête. En iemand anders maakt zich zorgen over vluchtelingen. “Je moet die mensen toch helpen, maar anderzijds willen we ook niet dat er te veel vluchtelingen naar Nederland komen.” 

Praat mee

Wat vind jij? Vind je dat het de goede kant op gaat met ons land of ben je juist wat minder positief? En als je je zorgen maakt, waarover dan precies? Praat met ons mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!