Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Praat mee

Spring jij in de bres
voor een hulpverlener?

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het is onacceptabel dat hulpverleners met angst en beven aan het werk gaan tijdens de jaarwisseling. Premier Rutte roept iedereen vandaag in De Telegraaf daarom op om ambulancebroeders, brandweerlieden en politieagenten tijdens oud en nieuw veilig hun werk te laten doen.

"Hulpverleners verdienen ons applaus", zegt Rutte in De Telegraaf. "Ik vind het onacceptabel dat sommige idioten ervoor zorgen dat ze hun werk niet in veiligheid kunnen doen." Rutte doet deze oproep nadat in Utrecht hulpverleners met vuurwerk werden bekogeld en daar oorsuizen aan overhielden. Ook kreeg een hulpverlener een klap. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht in de krant: “Hoe haal je het in je hoofd? Gedraag je!”

Drugs

Dat agenten zich ‘absoluut gesteund voelen’ door de woorden van Rutte zei Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), in het NPO Radio 1 Journaal. Hij vertelde daar ook dat politie en andere hulpverleners erg opzien tegen de jaarwisseling omdat er veel drank en drugs gebruikt worden en dat mensen daardoor onvoorspelbaar reageren.

Niet alleen degenen die zich daadwerkelijk misdragen, maar ook de mensen 'die staan te kijken en niets zeggen', hebben verantwoordelijkheid volgens Struijs. "Zoals vaders met kinderen die rustig blijven staan als er vuurwerk naar ambulancepersoneel wordt gegooid, daar een filmpje van maken en weer een oliebol gaan eten. Ik hoop dat mensen zich hier bewuster van worden."

Oliebol

Ook VVD- Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap reageert op de kwestie: “Het is niet volledig door de overheid af te dwingen dat ze zich normaal gedragen, dat wordt voor een belangrijk deel van huis uit meegegeven. Mijn kinderen zouden bijvoorbeeld nooit vuurwerk naar een hulpverlener gooien.”

Praat mee!

Spring jij in de bres voor een hulpverlener? Wat zou jij doen als je zou zien dat mensen zich misdragen naar hulpverleners toe? Zou jij ingrijpen? Of er wat van zeggen? Praat jij over deze kwestie met je kinderen voor ze de straat op gaan om vuurwerk af te steken? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!