Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Paulien van de Loo
Praat mee

Kun jij een maand lang
zonder alcohol?

journaliste

Daphne van Rossum

N

Na de decembermaand laten veel mensen de alcohol in januari links liggen. Ook onze hoofdredacteur Marieke 't Hart doet voor de achtste keer mee aan Dry January. Zou het iets voor jou zijn?

Slechts één maand niet drinken heeft al een positief effect op de gezondheid. De effecten van alcohol zijn niet gering. Je bloeddruk stijgt, je maag en je lever hebben het zwaar te verduren en te veel alcohol (bij vrouwen al meer dan een glas per dag) kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ook is er een verhoogde kans op kanker.

Minder leuk

Toen onze Marieke vorig jaar meedeed schreef ze het volgende: “Fysiek zijn de gevolgen fantastisch. Ik val gemiddeld drie kilo af, zonder er verder iets voor te hoeven doen. Ik slaap beter, mijn huid ziet er frisser uit en uiteindelijk straal ik één en al gezondheid uit. Want tja, ik breng meer tijd in de sportschool door dan in de kroeg. Maar wordt het er gezelliger op? Dat niet….

Uit eten gaan is minder leuk; op een gegeven moment kan ik geen water meer zien en cola smaakt niet bij een warme maaltijd. Op een feestje begin ik al vroeg te gapen. Bovendien erger ik me aan mensen die wél een beetje aangeschoten zijn. Wat zijn hun grappen ineens stom! Aan het eind van de maand mis ik dan ook echt een mooi glas wijn, al is het er maar eentje.”

ALS campagne

Bijna driekwart (72%) van alle Nederlanders is bereid een tijdje geen alcohol te drinken wanneer daarmee een goed doel kan worden gesteund, blijkt uit onderzoek dat gedaan werd in opdracht van Stichting ALS Nederland. De stichting speelt in op dat gegeven met de campagne 0% 4ALS.

Deelnemers drinken vanaf 2 januari tot en met 31 januari 2019 geen druppel en doneren een zelf te kiezen bedrag aan de strijd tegen ALS. Ruim 450 mensen hebben inmiddels een donatie gedaan, meestal om iemand te steunen die aan de challenge mee gaat doen.

Praat mee!

Hoe zit het met jou? Doe jij mee met Dry January? Zou je zoiets eerder doen voor je eigen gezondheid of voor een goed doel zoals de strijd tegen ALS? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!