Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Is vuurwerk nog van deze tijd?
Foto: Peter Hilz|HH
Praat mee

Doden, gewonden en miljoenen euro's schade
Ben jij voor een vuurwerkverbod?

journaliste

Daphne van Rossum

D

De roep om een wettelijk vuurwerkverbod wordt elk jaar luider bij hulpverleners en burgers. Geen wonder dat inmiddels al ruim 75.000 mensen de petitie ‘vuurwerkverbod’ hebben getekend. Ben jij voor of tegen een vuurwerkverbod voor particulieren?

Nu de knallen verstommen, wordt de balans opgemaakt: het vuurwerk heeft twee doden veroorzaakt. Een man in Friesland en een man in Enschede kwamen om het leven. Bij een grote explosie in Leiden vielen vier ernstig gewonden, onder wie twee kinderen.

Het Oogziekenhuis in Rotterdam, gespecialiseerd in zware gevallen, behandelde zeker zeventien slachtoffers van vuurwerkongelukken. Ook de materiële schade van de jaarwisseling is hoger dan andere jaren, verzekeraars schatten die op 15 tot 20 miljoen euro.

Vuurwerkterreur

Een heleboel mensen zijn het inmiddels zat. Zij willen dat de jaarlijkse vuurwerkterreur een halt wordt toegeroepen. De initiatiefnemers van de petitie beargumenteren dat het afsteken van vuurwerk door particulieren is ontaard in aan geweldpleging grenzende overlast.

Ze vinden het zielig voor dieren, menen dat het milieu te veel wordt belast en dat het besteden van 68 miljoen euro aan vuurwerk niet valt te rijmen met een wereld waarin veel mensen van een minimum moeten zien rond te komen. Daarom verzoeken ze de regering een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren in te stellen.

Gehoorschade

Eerder al verzochten hulpverleners een vuurwerkverbod in te stellen, maar zij werden daarin niet gehoord door de regering. Zij ondervinden elk jaar veel hinder bij het uitoefenen van hun vak, bijvoorbeeld doordat er vuurwerk naar ze wordt gegooid. Hulpverleners lopen daarbij soms zelfs gehoorschade op.

Praat mee

Wat vind jij? Zou je deze petitie tekenen of vind jij dat iedereen lekker zelf mag beslissen of ze knallend het nieuwe jaar in willen gaan?

Praat mee!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!