Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: David Rozing / Hollandse Hoogte
Praat mee

‛De griepprik kan je leven redden,
toch heb ik ’m nooit gehaald’

Freelance journalist

Marjolein Geels

S

Steeds minder Nederlanders halen de griepprik en dat terwijl er een griepepidemie op de loer ligt. De griepprik kun je halen als je boven de 60 jaar bent, een risico vormt of in een risicogebied werkt. In de meeste gevallen wordt de griepprik vergoed en in sommige gevallen kan het vaccin zelfs het verschil tussen leven en dood zijn. Waarom zijn er dan toch nog mensen die de prik niet halen?

Ik heb recht gehad op de griepprik en ook ik heb de griepprik nooit gehaald. In de tijd dat ik er recht op had werkte ik in een dak- en thuislozen opvang. Het gebruik van alle drugs (roken, spuiten, snuiven) was hier toegestaan, waardoor hygiëne hoog in het vaandel stond.

Zieke bezoekers

In de opvang waren – met name in de winter – vaak bezoekers ziek. Door hun levensstijl en lage weerstand vormden zij een risico en konden ze het personeel besmetten. Dus werd de griepprik gratis aan het personeel aangeboden.

Waarom ik de griepprik nooit heb gehaald? Ik kan allerlei smoezen bedenken, maar eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is niet verplicht en waarschijnlijk zag ik de noodzaak er niet van in.

Risicogroepen

In mijn geval was het ook geen geval van leven of dood, mijn weerstand is hoog en ik ben zelden ziek. Maar met mij zijn er nog veel meer mensen die de noodzaak er niet van inzien, ook mensen die wel een risicogroep vormen: personen ouder dan 60 of 65 jaar en mensen met chronische ziekten, zoals suikerziekte of hart-, long- en nierziekten.

Sterfte

Daardoor sterven er nog altijd jaarlijks mensen aan de griep. Vorig jaar stierven er tijdens de griepepidemie 9.500 mensen meer dan normaal. Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat deze zogenoemde ‘oversterfte’ samenhangt met de griep.

Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Commissie, het RIVM en de Gezondheidsraad duidelijke aanbevelingen geven over het belang van jaarlijkse griepvaccinatie. Helemaal voor mensen in risicogroepen. Door iets ‘simpels’ als de griep lopen zij verhoogde kans op complicaties, met in het ergste geval de dood als gevolg.

Praat mee!

Heb jij recht op de griepprik? En zo ja, haal jij hem ook elk jaar?

En, wat vind jij? Laat je horen!