Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jongens betaalt met pinpas in winkel
Foto: Sabine Joosten|Hollandse Hoogte
Praat mee

Jullie mogen alles van me weten behalve...
Pint jouw kind veilig?

journaliste

Daphne van Rossum

K

Ken je 'm nog, die reclame met Rob de Nijs? Met de slogan 'Jongens, jullie mogen alles van me weten, behalve mijn pincode!' Bijna twintig jaar later pinnen ook veel kinderen al zelfstandig, maar gaan ze slordiger met hun pincode om dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Zo is het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, gestegen van 17 naar 31%, maar het percentage dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16% gedaald. Ouders weten bovendien minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013 wist nog 90% van hen dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72%. Het Nibud vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling. Veilig met geld kunnen omgaan is een vereiste voor het voorkomen van financiële problemen.

Pinpas

Van de kinderen vanaf 10 jaar heeft drie kwart een bankrekening. Bijna de helft van hen heeft geen pinpas, van de andere helft heeft bijna 40% de pas geactiveerd. De belangrijkste reden van ouders om kinderen niet te laten pinnen is dat ze nog te jong zijn.

Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen vanaf 10 jaar leren pinnen omdat zij bijvoorbeeld op de middelbare school vaak al niets meer zonder pinpas kunnen kopen. Vanaf dat moment moeten zij zelfstandig en veilig met de pas kunnen omgaan.

Vergeten

Mijn dochter (11) en zoon (16) hebben een eigen pinpas. Ik beheer de rekeningen, zodat ik precies kan zien hoeveel en wanneer gepind wordt. Er staat ook niet zo heel veel op. Het gaat om kleine bedragen als zak- en kleedgeld, maar ik vind het superhandig dat ze hun eigen cadeautjes of snackjes kunnen pinnen.

Wat ik minder vind is dat vooral mijn jongste weleens haar pincode vergeet. En zelfs al eens haar pas is verloren. Door het onderzoek van het Nibud ga ik direct werk van maken van het probleem 'vergeten code'; ik ga de pincodes van mijn kinderen noteren. Gelukkig kun je in de pinautomaat de code wijzigen.

Digitale geldzaken organiseren

Slechts 16% van de mensen kijkt volgens het Nibud samen met hun kind naar bij- en afschrijvingen. Bij kinderen vanaf 10 jaar is dat meer: bijna een kwart. Slechts 9% van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen in de gaten.

Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen leren dat het kijken naar bij- en afschrijvingen hoort bij het hebben van een bankrekening. "Het helpt bij het leren overzicht te houden over hun inkomsten en uitgaven, iets wat onmisbaar is voor het in balans houden van je financiën.

Hier ligt primair een rol voor de ouders en kunnen banken hen helpen door de gegevens voor kinderen toegankelijker te maken", zegt  Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. Nu hebben kinderen tussen 10 en 12 jaar nog weinig mogelijkheden om hun saldo online te checken.

Opvoeding

Het Nibud ziet dat een vijfde van de 10-plussers nog helemaal niet bezig is met geld. Dat is meer dan in 2013, toen was dat 16%. Onderzoek wijst echter keer op keer uit dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld kunnen omgaan, als volwassene minder kans op financiële problemen hebben.

Goed met geld omgaan vraagt van consumenten dat zij eveneens uit de voeten kunnen met de alsmaar veranderende technologische toepassingen. "Ook als het gaat om financiële opvoeding, wordt op dat gebied een groot beroep op de ouders gedaan", aldus Vliegenthart.

Praat mee

Heeft jouw kind een pinpas? Vergeet het de code weleens en/of is het de pas weleens kwijt? Monitor jij de af- en bijschrijvingen? En hoe zorg jij dat je kind en de code veilig zijn en wat betaalt jouw kind met zijn/haar pinpas? Ga jij weleens met jouw kind zitten om uit te leggen hoe jij zelf je financiën beheert? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!