Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kun jij de kinderopvang nog betalen?
Foto: Kees van de Veen|HH
Praat mee

Kun jij de kinderopvang
nog ophoesten?

Redactie VROUW

V

Voor sommigen is het gezin de hoeksteen van de samenleving, maar bij het begin van het nieuwe jaar vormen gezinnen vooral de bevolkingsgroep voor wie ontzettend veel verandert. Vooral nieuwe regels voor de kinderopvang hebben grote (financiële) gevolgen. Ga jij het voelen (of voel je het al) in je portemonnee? En hoe vind je het dat deze groep onevenredig getroffen wordt? Praat mee!

Vooral ouders die hun baby naar de opvang brengen krijgen met een belangrijke wijziging te maken, schreef de financiële Telegraaf eerder al.

Groot tekort

Dit jaar moet er één medewerker per drie 0-jarigen zijn, nu is die verhouding nog één op vier. In ruil daarvoor hoeft er bij de kinderen ouder dan 7 jaar in de dag- of buitenschoolse opvang nog maar één leider op twaalf kinderen te zijn (tegen één op tien nu).

Die verhouding is overigens een minimum: er zijn verhalen bekend van opvangorganisaties die één op tien blijven aanhouden. Kinderdagverblijven waarschuwden halverwege dit jaar al 'dat de kosten aanzienlijk meer zullen stijgen dan de kinderopvangtoeslag' want er is ook zonder de nieuwe regels al een groot tekort aan medewerkers.

Die voorspelling lijkt ook uit te komen, en dan groeien de wachtlijsten ook nog eens. De overheid betaalt in de dagopvang maximaal 8,02 euro per uur terug. De maximale vergoeding voor de buitenschoolse opvang gaat juist iets omlaag: naar 6,89 euro per uur.

Praat mee

Het goede nieuws is dat de kinderopvangtoeslag voor alle ouders omhooggaat. Dus de vraag is hoeveel het in totaal gaat schelen in jouw portemonnee. Heb jij misschien al besloten je kind van de opvang te halen? Of sta jij nog op een wachtlijst? En denk je aan andere opvang als grootouder of oppas aan huis? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!