Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bijles lijkt de nieuwe norm
Foto: Robin Utrecht|Hollandse Hoogte
Praat mee

Redt jouw kind het nog
ZONDER bijles?

journaliste

Daphne van Rossum

M

Mijn dochter van elf jaar doet er richting de Cito alles aan om haar rekenen op te halen met bijles. Als ouder verbaas ik me wel over de bijlescultuur die er nu heerst. Bijna al haar vriendinnen zitten op bijles. Voor een bedrag waar je heel wat leuke dingen voor kunt doen ook nog. Zit jouw kind ook op bijles en wat vind je daarvan? Praat mee!

Het lijkt wel of je het zonder die dure extra lessen (van 20 à 30 euro per uur) niet meer redt. Bijlessen kunnen zomaar het verschil maken tussen VMBO-advies en Havo-advies. Het kan net dat duwtje geven.

Dat heb ik bij mijn zoon al gezien, die zijn advies met dank aan bijles wist op te krikken naar VWO. Maar hoe zou het eigenlijk komen dat kinderen zo massaal naar bijles moeten? Waarom kan het niet gewoon op school, dat bijspijkeren?

Kwaliteit onderwijs daalt

Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Onderwijsinspectie, de Staat van het Onderwijs 2018, daalt de kwaliteit van het voortgezet onderwijs al jaren. Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) denkt dat de dalende onderwijskwaliteit en de toename van schaduwonderwijs verband houden.

LAKS-voorzitter Jordy Klaas op de eigen site van het LAKS: ‛Het feit dat steeds meer ouders kiezen voor bijles, geeft toch aan dat het reguliere onderwijs niet meer biedt wat ouders leerlingen verwachten.’

Schaduwonderwijs

Het aantal scholieren dat betaalde bijles volgt, neemt volgens het platform snel toe. In de bijles-markt gaat er tussen de 185 en 286 miljoen euro om, dat is zeven keer zoveel als in 1995.

Deze toename in betaalde bijles, huiswerkbegeleiding en examentraining (ook wel schaduwonderwijs genoemd) is volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zorgelijk. Het schaduwonderwijs leidt volgens de scholierenorganisatie tot ongelijke kansen.

Ophoesten

‛We moeten goed beseffen dat niet elk gezin dat geld zomaar kan ophoesten,’ aldus Jordy Klaas. ‛Als goed onderwijs straks nog maar beschikbaar is voor een selecte groep, zorgt onderwijs niet voor het wegnemen van een kloof in een samenleving, maar maakt het onderwijs die kloof alleen maar groter.’

Idioot

Soms leidt het ‘schaduwonderwijs’ zelfs tot idiote toestanden. Docenten die bijles gaven aan de eigen leerlingen, werden onlangs aangesproken op integriteitsschending.

Volgens het Haarlems Dagblad hebben drie vrouwelijke leerkrachten van basisschool De Kring in Haarlem aangekondigd op te stappen na een conflict over het geven van betaalde bijlessen aan de eigen leerlingen.

Ontslag

Zij namen vlak voor de kerstvakantie ontslag. Toen de school afgelopen week weer openging, maakte de directie hun vertrek bekend. De kwestie werd eerder door de medezeggenschapsraad – met daarin vier ouders en vier leerkrachten – bij de directie aangekaart.

De leerkrachten hadden voor het geven van de betaalde bijlessen niet vooraf de toestemming van hun werkgever gevraagd. Dat is volgens de cao wel verplicht. Ook nadat ze daarop werden aangesproken, zouden ze zich niet aan de richtlijn hebben gehouden.

Ongelukkig

Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant waaronder De Kring valt, noemt het opgelopen conflict in het Haarlems Dagblad ‛uiterst ongelukkig’.

Hij zegt: ‛Je verkoopt de knowhow die je met de school hebt opgebouwd nog een keer apart aan de ouders van dezelfde school. Qua integriteit valt daar niet in te schuiven. Ze hebben terecht een reprimande gekregen. Er had eerst toestemming moeten worden gevraagd aan de werkgever. Dan nog vind ik dat je niet als leerkracht betaalde diensten kunt leveren aan de leerlingen van je eigen school.’’

Krijgt jouw kind bijles? En wat vind jij daarvan? Vind jij dat school tekortschiet? En wat vind je van bijklussende leraren? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!