Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Leo Vogelzang
Praat mee

'Leuk dat modellenwerk van je kind,
maar scholing is belangrijker'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

A

Als je met je dochter (9) naar New York verhuist omdat zij daar aan het werk kan als model, exploiteer je haar dan? Recent raakten Peter R. de Vries en Nikkie Plessen in RTL Boulevard  in discussie over de betreffende Summer de Snoo. Peter R.: "Ik vind het het exploiteren van kinderen." Ook 'onze' Claudia Schoemacher heeft een prachtige dochter: Livia (11).

Claudia: "Ik kan mij het geluk en het enthousiasme van Summers ouders goed voorstellen. Als ik nu een mailtje zou krijgen van iemand die Livia naar Parijs wilde halen, zou ik ook 3 meter de lucht in springen. Maar vervolgens zou ik heel goed gaan nadenken.

Keiharde wereld

Want Parijs vind ík heel leuk, maar moet je een jong meisje wel blootstellen aan die keiharde wereld? Wil ik haar wel weghalen bij haar nichtjes en haar schoolvriendinnetjes? Hoe enthousiast ík ook zou zijn, ik denk niet dat ik dat voor haar zou willen.

Nu denk ik ook niet dat ik Livia er een plezier mee zou doen. Toen wij in Marbella woonden, ging Livia daar naar een redelijk strenge internationale school. Dat vond ze vréselijk en dat krijg ik nog regelmatig op mijn bord. Ze gedijt veel beter in een liefdevolle omgeving, eentje waarin er volop aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling. De modellenwereld is het tegenovergestelde daarvan.

Scholing

Livia krijgt flink wat aanvragen om model te staan, maar heel veel dingen houd ik af omdat ze bijvoorbeeld onder schooltijd plaatsvinden of Livia er in haar eentje naartoe moet, en dat gaat écht niet gebeuren.

Ik ben iemand die erg op scholing hamert. Heel leuk dat je nu goed verdient als model, maar school is belangrijker. Want stel nou dat een modellencarrière er toch niet in blijkt te zitten, of zo’n meisje na een paar jaar helemaal klaar is met die wereld… dan moet je toch ergens op kunnen terugvallen en in een ander beroep aan de slag kunnen gaan?

Discussies

Werken in een grote buitenlandse stad lijkt een droomaanbieding, maar je moet niet vergeten dat je met een jong meisje te maken hebt. Wat als ze niet groter wordt dan 1,60 of een heel ander figuur krijgt? En dat krijgt ze, want ze moet nog puber worden. Dan stort die droom die je tijdens haar prille jeugd hebt zitten hypen in elkaar. Ik denk dat je hier uiterst voorzichtig mee moet zijn.

Mijn man is daar wel iets harder in dan ik. Hij vindt bijvoorbeeld dat Livia best wat meer zou kunnen doen en daar hebben we thuis weleens discussies over. Volgens mij bestaat er geen goed of slecht antwoord en valt of staat het met de persoonlijkheid van je kind.

In de gaten

Summer is beeldschoon en als ik haar over het modellenwerk zie praten, merk ik dat ze het echt heel erg leuk vindt: haar ogen twinkelen, ze heeft een brede glimlach en haar enthousiasme is aanstekelijk.

Ik hoop natuurlijk dat Summers droom uitkomt en dat ze een fantastische carrière tegemoet gaat, maar tegelijkertijd houd ik mijn hart vast en hoop ik dat haar ouders haar goed in de gaten blijven houden, haar nooit alleen naar shoots of castings sturen en lekker terugkomen naar Nederland als Summer aangeeft dat ze niet verder wil.

Dat zou ook helemaal niet erg zijn, dan heeft ze het in ieder geval geprobeerd en komt ze terug met een bak aan levenservaring die ze voor de rest van haar leven kan gebruiken."

Praat mee

Heb jij weleens een dilemma over de toekomst van jouw kind(eren)? Praat mee!

In augustus spraken we Claudia en haar prachtige dochter. Het filmpje zie je hieronder:

 

En, wat vind jij? Laat je horen!