Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Jaco Klamer
Praat mee

'Van een pets op de billen
ben ik niet slechter geworden'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je kind haalt het bloed onder je nagels vandaan; hoe ga jij daar mee om? Bijna negen op de tien kinderen in Nederland krijgt weleens straf van de ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. Hoe straf jij? Of straf je niet? En een corrigerende tik moet dat kunnen? Praat mee!

Uit het onderzoek blijkt dat straffen voornamelijk bestaan uit het afpakken van apparaten, het sturen naar de kamer of gang, of een waarschuwing. Een tik of klap wordt nauwelijks meer uitgedeeld, blijkt uit het onderzoek. Of wordt hier een wenselijk antwoord gegeven? Op onze Facebookpagina is 67% het eens met de stelling: 'Een corrigerende tik binnen de opvoeding moet kunnen.'

Schrikeffect

Daphne Deckers schreef eerder al over de corrigerende tik in een column: "Ik wil niet zo’n moeder worden die haar kind in de supermarkt tien keer moet waarschuwen. Ik heb helemaal geen zin in dat gejengel aan mijn hoofd. Als ik zeg dat het klaar is, dan is het klaar." 

Op de blote huid zal ze nooit slaan, dat gaat haar te ver. Ook denkt ze dat er een groot verschil is tussen een corrigerende tik en een kind echt slaan. Volgens haar werkt de tik door het schrikeffect. "Een pets op de billen heb ik vroeger ook wel gehad en ik ben er niet slechter door geworden."

Mening

Op onze Facebookpagina is denkt Yvonne er hetzelfde over: 'Kinderen mogen best eens wat strakker aangepakt worden en wat minder naar hun mening gevraagd worden. Onze generatie is niks slechter geworden van de opvoedkundige tik, c.q. schop onder de kont. Maar goed, als je dat zegt ben je in de ogen van sommigen een kindermishandelaar. Zoals de jeugd tegenwoordig in het leven staat, gaat het zeker niet de goede kant uit. Er is veel te veel gepamperd en ja, daar heb ik me ook schuldig aan gemaakt.'

Ook Ankje -'Hier weleens een tik tegen de billen of eens stevig bij de arm vastpakken. Wij kregen het vroeger ook... ben er niet slechter door geworden.' - en Deborah - 'Die lieve aanpak van tegenwoordig zorgt er juist voor dat kinderen schoppen en slaan naar ouders, Dit haalde je je vroeger niet in je hoofd. Wat is er mis met een tik? Niets mis mee, hoor.' - vinden dat een corrigerende tik best moet kunnen.

Waarschuwing

Sandra denkt er anders over. Volgens haar is het prima mogelijk een kind te corrigeren zonder een tik te geven: 'Een tik is onmacht van een ouder. De enige reden waarvoor mijn kind een tik op zijn vingers heeft gekregen is als hij aan iets heets of gevaarlijks wilde komen en ik te laat zou zijn met een waarschuwing.

Ook Sabine vindt een corrigerende tik onzin: 'Ik vind een tik/ slaan etc. een teken van onmacht. Er zijn andere manieren om je kind te disciplineren.'

Praat mee

We zijn benieuwd hoe jij hierover denkt. Hoe straf jij? Of straf je helemaal niet? Kun je uitleggen waarom? En een corrigerende tik, moet dat kunnen? Praat mee!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!