Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Christian Ferm
Praat mee

Met blote voetjes in de sneeuw:
Gezond of onverantwoord?

Anne Noorman

E

Een kinderopvang plaatste gisteren vrolijke foto's online van kindjes in de sneeuw. En dat zorgde voor ophef. Want de kinderen liepen op blote voetjes en sommigen zelfs zonder broekje. 'Van koude, frisse voeten slapen ze beter', schrijft de opvang bij de foto's. Maar met die filosofie zijn niet alle ouders het eens. 

'Hoera! Verse sneeuw!' schrijft kinderopvang Hestia op haar eigen Facebook. 'Nu kunnen de kinderen sneeuwtrappelen. Van koude, frisse voeten slapen ze beter. Op alle locaties van de opvang gingen medewerkers met de peuters naar buiten.'
 

Bij het betreffende kinderdagverblijf wordt veel aandacht besteed aan kunst, cultuur en natuur. 'Kinderen helpen boodschappen doen, koken, spelen buiten, maken kennis met de natuur – en vies worden mag', staat op de site geschreven.

'Slecht weer bestaat niet: het is altijd lekker weer om buiten te spelen.' Dat blijkt, want zelfs in de ijskoude sneeuw gaan de leidsters met de kinderen de deur uit. 

Bespottelijk

Het feit dat ze dit doen op blote voetjes, zorgt voor veel verontwaardiging op Facebook. 'Met alle respect. Als mijn kind, in een luier, blote benen en op blote voeten door de sneeuw moet of mag lopen bij jullie, haal ik haar daar per direct weg! Dit is absoluut niet oké', schrijft iemand. 

Ook een ander vindt het niet pluis: 'Tuurlijk slapen ze beter als ze in coma raken van de onderkoeling. Zijn ze helemaal gek geworden?' Maar niet iedereen is het eens met de kritiek. 'Wat een dramatische reacties weer', vindt ene Amira. 'Als de kinderen het koud hadden of niet wilden, waren ze heus wel binnengehouden.'

Dramatisch

Er reageren ook ouders die aangeven dat zij hun kinderen ook in de sneeuw laten spelen. 'Supergezond joh', schrijft Aisha. 'Sinds mijn kinderen dat doen hebben ze nooit last van verkoudheid of bronchitis. Je hoeft niet lang en ver te lopen op blote voeten, een koude prikkel is al voldoende. 

Zo komt je cardiovasculaire systeem in werking. Door je bloedsomloop te stimuleren, maken virussen en bacteriën minder kans in je lichaam. Laat de kinderen genieten van wat de natuur te bieden heeft en laat hun immuunsysteem sterker worden. Maar dwing ze nooit!'

Reactie 

De kinderopvang zelf reageert kalm op alle ophef. 'Naar aanleiding van alle reacties laten wij u hierbij weten dat water- en sneeuwtrappelen is vastgelegd in ons pedagogisch beleid. De ophef verbaast ons, want wij doen dit al jaren. De ouders zijn hiervan op de hoogte en zijn daar ook mee akkoord. Van zowel koud als warm water is bewezen dat het goed is voor de gezondheid.' 

Praat mee

Wat vind jij? Lopen jouw kinderen weleens met hun blote voetjes in de sneeuw of zet je ze af en toe met hun voetjes in koud water? Snap jij de visie van deze kinderopvang of vind je het juist heel onverantwoord? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!