Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Dieter Telemans
Praat mee

Mogen leerlingen
onder schooltijd demonstreren?

journaliste

Daphne van Rossum

I

In België gingen de afgelopen tijd tienduizenden scholieren de straat op voor een reeks klimaatmarsen. Ze eisen dat hun regering meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. In Nederland staat voor volgende week donderdag een actie gepland. De organisatie verwacht dat tienduizend leerlingen komen opdagen, vind jij dat dat mag onder schooltijd?

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vindt het sympathiek dat de scholieren willen actievoeren, maar dat ze het onder schooltijd doen, vindt hij een minder goed idee. De leerplicht gaat voor, zegt de minister.

Door volgende week donderdag mee te doen aan de klimaatmars, zullen scholieren waarschijnlijk niet meteen de leerplichtambtenaar op hun dak krijgen. Scholen in Nederland mogen zelf bepalen hoe ze met incidenteel verzuim omgaan. Pas als een scholier in een periode van 4 weken meer dan 16 uur afwezig is, moet de school dit melden bij de gemeente.

Leerplichtambtenaar

De instantie voor leerplichtambtenaren zei deze week over de actie dat er formeel gezien pas sprake is van spijbelen als de school de activiteit niet vindt aansluiten bij het onderwijsprogramma. Als de school deelname wél gerechtvaardigd vindt, hoeft er ook geen melding te worden gemaakt.

Eerder noemde psychiater en opiniemaker Esther van Fenema in De Telegraaf het goedkeuren van of aanzetten van kinderen tot spijbelen om een statement te maken, een vorm van kindermishandeling.

Praat mee

Wat vind jij van deze spijbelende leerlingen? Zou jouw kind dat mogen van jou omdat het voor de ‘goede zaak’ is, of moet leerplicht meteen ingeschakeld worden? Of vind jij demonstreren helemaal oké, maar mogen ze van jou aansluiten bij de grote klimaatmars op zondag 10 maart? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!