Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Patricia Rehe
Praat mee

Woningkrapte:
Woont jouw kind nog thuis?

journaliste

Daphne van Rossum

D

Door onzekerheid op de huizenmarkt en arbeidsmarkt blijven jongeren steeds langer thuis wonen, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2012 waren jongeren nog gemiddeld 22,8 jaar toen ze zelfstandig gingen wonen. In 2017 was dat 23,5 jaar. Hoe is dat bij jullie thuis (gegaan)?

Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel zijn minder studenten op kamers gaan wonen, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CBS.

Ouderlijk huis

Vooral studenten gaan later uit huis. Zij blijven nu gemiddeld een jaar langer bij hun ouders wonen dan in 2012. Voor de hoogte van de studiefinanciering maakt het niet meer uit of studenten ingeschreven staan bij de ouder(s) of uitwonend zijn. In 2012 stond nog 76,4% van de 19-jarigen ingeschreven bij één of beide ouders. In 2017 verschoof dat naar 79,4%.

Het CBR constateert ook dat niet-studenten steeds later het ouderlijk huis verlaten. Onzekerheid op de arbeidsmarkt (wel of niet een vaste baan), hoge huren en dure koopwoningen houden jongeren langer bij hun ouders, blijkt uit het onderzoek.

"Jongeren moeten een aantal stappen steeds vaker uitstellen, omdat het niet haalbaar is", zegt CBS-onderzoeker Traag in het NOS Radio 1 Journaal: "Vroeger was huisje, boompje, beestje nog heel normaal voor een twintiger. Dat begint nu pas normaal te worden als mensen vooraan in de dertig zijn."

Praat mee

Zijn jouw kinderen makkelijk aan een woning dan wel baan geraakt en hoe oud waren ze toen ze uit huis gingen? Of wonen ze nog thuis? Vind je dat gezellig of zorgelijk? En hoe ging dat bij jouzelf vroeger? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!