Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Goudbruin gebakken aardappelen kankerverwekkend'
Hoe bak jij de piepers?

Journalist

Lizette van Loenen

A

Als het aan het Voedingscentrum ligt, kunnen we onze aardappelen beter niet meer goudbruin bakken. Aardappels met een lichtknapperig korstje zouden namelijk de kans op kanker kunnen verhogen. Wat wel goed zou zijn: goudgeel gebakken aardappelen en frietjes.

De hele reden waarom ik gebakken aardappelen eet, is omdat ze zo’n lekker krokant korstje hebben. Ze komen bij mij nooit zwartgeblakerd uit de koekenpan - oké, een enkeling misschien - maar ik zorg altijd voor een licht crispy jasje. Met een klodder mayonaise en wat zeezout, natuurlijk. Anders zijn ze zo saai.

Acrylamide

Na onderzoek met ratten en muizen blijkt dus dat ik met deze heerlijke toevoeging aan mijn maaltijd al mijn leven lang de kans op kanker vergroot. Terwijl ik mijn piepers goudbruin bak, komt namelijk een beetje acrylamide vrij.

Het schijnt zo te zijn dat dit altijd gebeurt bij zetmeelrijke producten (aardappelen en granen), die boven de 120 graden worden verhit. Als de producten bruin of zelfs zwart kleuren, ontstaat deze stof.

Nieuwe wet

Hoewel er nog weinig onderzoek op mensen is gedaan, neemt het Voedingscentrum dit zeer serieus. Twee jaar eerder begon het Britse centrum voor voedselveiligheid (FSA) al een campagne over het niet te bruin laten worden van aardappelen, brood en vlees.

Ook de Europese Commissie deed in 2017 een voorstel voor een wet waarin staat dat fastfoodketens en restaurants niet te bruin mogen bakken, om zo acrylamide in voedsel terug te dringen. De wet is inmiddels aangenomen.

Praat mee

Goed, die bruingebakken aardappels staan dus vanaf nu ook op de zwarte lijst. Een beetje sceptisch ben ik alleen wel. Ben jij bewust bezig met hoe je jouw maaltijden bereidt? Hoe serieus neem jij het advies van het Voedingscentrum? Blijf je jouw aardappelen en friet nog steeds lekker bruin bakken of serveer je nu je dit advies hebt gelezen alleen nog maar de goudgele variant? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!