Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: AVROTROS | Elvin Boer
Praat mee

Is de Luizenmoeder
te grof?

Meike Blommaert

Z

Zondag is seizoen 2 van kijkcijferkanon de Luizenmoeder te zien op televisie. Maar de Bond tegen vloeken heeft bezwaar tegen bepaald taalgebruik in De Luizenmoeder. Dat laat de bond weten in een open brief aan AVROTROS. 

De brief begint vrij positief: "Seizoen één kreeg zeer lovende kritieken en eerlijk is eerlijk, het concept is goed en het is een leuke, hilarische serie." Het is dan ook niet de inhoud, maar het taalgebruik in de serie waarmee de bond moeite heeft.

Godslastering

"In de eerste beelden van seizoen twee van De Luizenmoeder wordt de naam van Jezus namelijk meerdere keren op een vernederende en respectloze toon genoemd. Dit wordt door een groot aantal mensen als pijnlijk, onnodig en kwetsend ervaren", schrijft de bond. 

"Stelt u zich eens voor hoe het zou zijn als de naam van de persoon van wie u zielsveel houdt, degene die u altijd kan vertrouwen, of degene die er altijd voor u is, lacherig en met een sarcastische toon in het openbaar wordt vernederd? Veel christenen zien Jezus als hun redder, bevrijder, hun levensdoel en hun God."

Geen censuur

AVROTROS laat weten dat er aan de tweede reeks niks meer kan worden veranderd, omdat die al is opgenomen. De omroep denkt bovendien dat de klagers er anders over zullen denken als het reeds vrijgegeven fragmentje in zijn context wordt gezien.

Verder regeren de 'wetten van de satire' en wil de omroep geen censuur vooraf. Er komen ook reacties social media dat mensen zich niet moet aanstellen en dat de leden van de bond waarschijnlijk toch geen televisie kijken op zondagavond. 

Seizoen twee

Vanaf aanstaande zondag (20:25 op NPO3) kunnen we met z'n allen weer smullen van de avonturen op basisschool De Klimop. Na iedere aflevering verschijnt er een blog van VROUW-redacteur Daphne Van Rossum op VROUW.nl

Praat mee

Stoor jij je aan het taalgebruik in de hitserie? Of vind je de reactie wat overtrokken? Laat het ons weten!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!