Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeanine Hennis-Plasschaert in ghimaar
Foto: AFP
Praat mee

Hoe (on)gepast is de hoofddoek
van Jeanine Hennis-Plasschaert?

journaliste

Daphne van Rossum

O

Op bezoek bij de ambassadeur van Iran droeg voormalig VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert (45) een ghimaar (een halflange hoofddoek die hals en oren bedekt en vormen verhult, red.). Hoe (on)gepast vind jij dat? Praat mee!

Hennis is tegenwoordig Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Zij ontmoette in die functie de ambassadeur van Iran, Iraj Masjedi.

Vernederend

Volgens Thierry Baudet bij WNL moet een Nederlandse politica zich niet zo 'uitdossen': "Ze is een afgevaardigde, een politica. Wij staan voor vrije, onafhankelijke vrouwen. Dit is een teken van onderwerping.

Het is vernederend voor vrouwen dat ze zich zo moeten uitdossen. Ze laat zien dat ze het prima vindt. Er zitten daar vrouwen in de gevangenis omdat ze hun hoofddoek afdoen. Melania Trump zat er zonder hoofddoek. Een trotse vrijgevochten vrouw vind ik een mooier beeld."

Onderneemster Annemarie van Gaal is het niet eens met Baudet: "Ik vind het juist respectvol. Het is verstandig om je aan te passen. Om zo het gesprek aan te gaan, zo kun je iets bereiken. Ik ken haar als een vrijgevochten vrouw, ze zal niet zo over straat gaan."

Praat mee

Een jaar geleden verdedigde minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zich dat het dragen van een hoofddoek bij haar bezoek aan Iran een zakelijke afweging was: "Het gaat om het doel." Daarmee reageerde ze op de kritiek die haar hoofdbedekking toen ook al losmaakte.

Wat vind jij? Had Hennis kunnen volstaan met het losjes draperen van een doek over haar hoofd? Of had ze, net als Melania Trump, helemaal geen hoofddoek moeten dragen? Of vind jij het juist goed dat ze zich aanpaste? Zelfs een ghimaar droeg? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!